Je hebt vast weleens gehoord: je bent wat je eet. Alles wat je in je lichaam stopt, heeft effect op je gezondheid. Daarnaast heeft wat je eet niet alleen effect op jezelf, het heeft ook invloed op het klimaat. Klimaatverandering wordt namelijk deels veroorzaakt door de voedselconsumptie van mensen. Hierdoor zijn we genoodzaakt om ons dieet aan te passen, zodat het minder negatieve impact heeft op het milieu. Dan denk je natuurlijk al snel aan het vermijden van vlees, vis en andere dierlijke producten en het eten van meer groenten. Waarom is een plant-based dieet eigenlijk zo goed? We zochten het uit!
Waarom een plant-based dieet wennen is
In de 20e eeuw spanden de VS en Europa zich enorm in om voldoende calorieën beschikbaar te stellen om de oorlogseconomie draaiende te houden. Hierdoor steeg de vraag naar gemaksvoedsel; goedkoop voedsel dat makkelijk en snel te produceren was. Na de oorlog begon dit gemaksvoedsel te veranderen in steeds meer bewerkt en verpakt voedsel. De dierlijke landbouwsector industrialiseerde snel, wat ervoor zorgde dat de kosten van dierlijke producten daalden en de beschikbaarheid en consumptie ervan steeg. Denk aan vlees, eieren of zuivel; allemaal producten die decennialang goedkoop werden aangeboden. Vandaag de dag zijn goedkope en bewerkte producten nog steeds een kernonderdeel van ons voedselsysteem. Groente en fruit zijn hier ook onderdeel van, maar hebben een veel kleinere rol dan (dierlijke) bewerkte producten.
Wat is plant-based precies?
Een van de manieren om duurzamer te eten is door middel van een ‘plant-based’ dieet, waarbij je focust op groente, fruit, noten, granen, peulvruchten, etc. Deze producten zijn meestal onbewerkt, waardoor ze nog vol gezonde stoffen zitten. Dierlijke producten zijn niet verboden in een plant-based dieet, zoals bij veganisten, maar worden wel vermeden. Maar waarom zou je eigenlijk plant-based eten?
Plant-based is gezond
Je gezondheid krijgt een boost door plant-based te eten. De nummer één doodsoorzaak op de wereld is te wijten aan hart-en vaatziekten. Een van de aanleidingen voor deze ziekten is de hoge consumptie van bewerkt voedsel. Daarom is het verstandig om onbewerkt en vers voedsel centraal te zetten in je dieet: een plant-based dieet. Daarnaast vermindert een plant-based dieet inflammatie en de cholesterol-niveaus in je lichaam. Ook leidt een plant-based dieet tot een gezondere spijsvertering!
Plant-based is duurzaam
Een plant-based dieet is, naast gezond, ook nog eens een stuk duurzamer dan een omnivoor dieet. De vleesindustrie is namelijk een grote uitstoter van broeikasgassen, de grootste reden voor ontbossing wereldwijd en verbruikt enorm veel water. Ook andere dierlijke producten zijn nadelig voor het milieu, aangezien het fokken van dieren veel landbouwgrond vereist, wat leidt tot verlies van biodiversiteit.
Een plant-based dieet zorgt voor veel minder belasting op het milieu en natuurlijke hulpbronnen. Natuurlijk heeft het verbouwen van groenten, fruit, noten en zaden ook een negatieve impact op het milieu, maar deze is veel kleiner dan de impact van bijvoorbeeld de vlees- of zuivelindustrie.
Meer weten over een plant-based dieet? Check dan eens deze documentaire op Netflix! Hierin wordt een onderzoek gevolgd dat de impact van een plant-based dieet uitzoekt. Misschien vind je wel inspiratie voor een duurzaam plant-based recept!