
In de afgelopen jaren zijn de effecten van extreem weer steeds duidelijker zichtbaar geworden. Naast de directe impact op mensen, die bijvoorbeeld een boom op hun dak krijgen of hun keuken onder water zien lopen, heeft extreem weer ook een grote impact op de maatschappij als geheel. In dit artikel nemen we deze impact van extreem weer in Nederland eens onder de loep!
Extreem weer in Nederland
Weersextremen komen de laatste jaren steeds meer voor in Nederland. Zo zijn er vaker uitschieters qua temperatuur in de zomer, wat steeds vaker leidt tot hittegolven. Warmterecords volgen elkaar in hoog tempo op. Deze hittegolven hebben een negatief effect op de Nederlandse landbouw, die niet bestand is tegen langdurige hoge temperaturen. Ook worden kwetsbare mensen, zoals ouderen, sneller getroffen door oververhitting.
Neerslagpatronen worden tegelijkertijd ook steeds onregelmatiger en extremer. Ook ’s zomers ontstaan er vaker enorme hoosbuien die voor grote problemen kunnen zorgen. Zo stroomde in juli 2021 de Geul over in Limburg en stond Valkenburg onder water, met grote schade aan woningen als gevolg. Ook zomerstormen komen de afgelopen jaren steeds meer voor. Doordat wolken nog warmer worden dan hun omgeving ontstaan er verticale luchtbewegingen. Dat leidt bijvoorbeeld vaker tot valwinden, zoals in 2021 in Leersum. Wat voor impact heeft al dit extreme weer op Nederland?
Economische impact
Extreem weer heeft vooral impact op de economie vanwege de mogelijke schade die het kan aanrichten. Overstromingen, stormen en hittegolven zorgen niet alleen voor directe kosten van schadeherstel, maar ze kunnen ook indirecte gevolgen hebben. De landbouw kan getroffen worden door droogte, wat de voedselprijzen beïnvloedt. Stormen kunnen de infrastructuur beschadigen, wat leidt tot verstoringen in logistiek en vertraging op de weg. Ook verzekeringsmaatschappijen worden geconfronteerd met een toename van schadeclaims als gevolg van extreme weersomstandigheden, wat op zijn beurt de premies kan verhogen. Dat vindt niemand leuk!
Extreem weer heeft ook invloed op de huizenmarkt. Gebieden in Nederland die gevoelig zijn voor overstroming of bosbranden kunnen minder aantrekkelijk worden voor mensen om in te wonen. Mensen houden steeds meer rekening met het risico van extreem weer als ze een huis kopen. Dit kan leiden tot een verschuiving in de vraag naar huizen en vastgoed in veiligere gebieden. Denk aan gebieden die hoger liggen en daardoor beter bestand zijn tegen overstroming. Misschien toch maar naar Limburg verhuizen?
Impact op gedrag en beleid
Al die stormen en hittegolven hebben ook impact op het gedrag van mensen. Mensen krijgen door extreem weer een beter idee van de risico’s die klimaatverandering met zich meebrengt. Dit spoort zowel individuen als bedrijven aan om zich voor te bereiden op deze risico’s. Zo investeren bedrijven in veerkrachtige infrastructuur of heroverwegen ze hun locatiekeuzes. Naast zichzelf voorbereiden op extreem weer door een noodpakketje op zolder te hebben liggen, kijken mensen bijvoorbeeld naar hoe ze hun huis kunnen beschermen tegen extreme omstandigheden.
Zoals je merkt is risicomanagement wat betreft extreem weer een terugkerend element. Ook op grote schaal worden deze klimaatrisico’s gemanaged. Zo zijn veel steden bezig met het verkoelen van hun stadscentrum tijdens tropische dagen. Dit doen ze vooral door ruimte te maken voor wind en steen te vervangen door groen. Ook worden gebouwen en infrastructuur beter bestand gemaakt tegen weer en wind door ze te verstevigen.
Genoeg verandering dus, zowel in het weer als hoe we ermee omgaan. In hoeverre heeft extreem weer invloed op jouw gedrag?