Om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs (2015) te halen, werkt Nederland aan het terugbrengen van de CO2-uitstoot. Het aardgasvrij maken van woningen en gebouwen is hierbij één van de belangrijkste stappen. Het Rijk wil in 2050 zeven miljoen woningen en een miljoen gebouwen van het gas af hebben. Een grote opgave!
De rol van gemeenten
Gemeenten zijn de regisseurs van de warmtetransitie. Samen met andere partijen werken ze aan het uitvoeren van de plannen beschreven in de Transitievisie Warmte, het beleidsdocument van het Rijk waarin het plan voor dit doel wordt beschreven. Zo bevat dit document een stappenplan per wijk en staan er ideeën in hoe we in de toekomst duurzaam gaan verwarmen en koken zonder aardgas.
De Leidraad
Het Rijk helpt de gemeenten met verschillende tools, zodat ze goed onderbouwde uitvoeringsplannen per wijk kunnen maken. Een van die tools is de Leidraad. Deze bestaat uit twee onderdelen:
- Een startanalyse van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Dit is een eerste overzicht met de kosten en baten van het aardgasvrij maken van elke wijk per gemeente.
- Een handleiding voor lokale analyse van het Expertise Centrum Warmte (ECW). Hiermee kunnen gemeenten aan de slag om zelf de geschikte lokale data te verzamelen.
Kansen in de warmtetransitie
Op deze manier stimuleert het Rijk gemeenten om concrete plannen te maken. Daarnaast biedt de warmtetransitie ook ruimte voor innovatie, werkgelegenheid en het creëren van gezonde en comfortabele woonplekken.
Is jouw gemeente bezig met de warmtetransitie? Heb je nog capaciteit nodig om dit proces in goede banen te leiden? Onze jonge talenten helpen graag mee, ook in de zomer. Neem contact met ons op via de onderstaande knop!