Wanneer is een bedrijf succesvol? Waar de winst van jouw organisatie voorheen dé graadmeter was om dit te bepalen, is tegenwoordig het maken van impact minstens zo belangrijk. Hoe draagt jouw organisatie bij aan de maatschappij of het milieu?
Waarom ESG?
Vanaf 2024 moeten alle grote ondernemingen verplicht hun duurzaamheidsbeleid en prestaties uitbrengen in een ESG-rapportage. ESG staat voor Environment (het milieu), Social (de mens en maatschappij) en Governance (bestuur). Door hun ESG-activiteiten te rapporteren, bieden bedrijven transparantie en inspireren ze andere organisaties dit ook te doen. Dit betekent geen greenwashing meer!
De rapportage
Hoe ziet zo’n rapport er dan precies uit? Dit wordt geschreven op basis van drie kernthema’s:
- Milieu: bedrijven kunnen laten zien hoe ze hun CO2-uitstoot verminderen, klimaatverandering bestrijden of de lucht- en waterkwaliteit verbeteren.
- Maatschappij: onder dit thema vertellen bedrijven hoe ze voor een goede werkomgeving zorgen, maatschappelijk betrokken zijn en op welke manier ze bezig zijn met inclusiviteit op het gebied van gender, LGBTQ+ en BIPOC.
- Governance: governance gaat over beleid; hoe zorgen bedrijven bijvoorbeeld voor duurzame investeringen? Bedrijven rapporteren over interne controles en procedures met betrekking tot verschillende onderwerpen zoals gedragscodes of beleidsmakers.
De manier waarop bedrijven invulling geven aan het rapport varieert. Hiervoor zijn geen strikte regels, zolang ze maar de bovengenoemde kernthema’s bevatten. Zo is de ESG-rapportage een handig hulpmiddel om duurzaamheid bij een organisatie te meten.
Moet jouw bedrijf in 2024 aan de rapportage voldoen? Kun je daarbij hulp gebruiken? Neem dan contact met ons op!