Voor de gemeente Ooststellingwerf dragen onze jonge talenten op verschillende manieren bij aan de verduurzaming van de gemeente. Dit alles valt binnen het project ‘Thuisbesparen’, waar Gijs, Jacob en Maurice graag meer over vertellen:
“Thuisbesparen is een project dat is gericht op woningeigenaren in de gemeente Ooststellingwerf. Er lopen binnen Thuisbesparen verschillende projecten om mensen te helpen of te stimuleren om in en rond hun woning te verduurzamen. Een van die projecten is het project Vrijwillige Energiecoaches, waar wij met z’n drieën aan werken. In september zijn er voor dit project vrijwilligers uit de gemeente opgeleid als energiecoach en bewoners uit de gemeente hebben zich kunnen opgeven voor een energiescan. Tijdens een energiescan gaat de vrijwillige energiecoach samen met de bewoner de woning bij langs om te kijken waar er bespaard kan worden. Er wordt daarbij gekeken naar echte aanpassingen, zoals het plaatsen van isolatie of zonnepanelen en het vervangen van glas, maar de bewoner krijgt ook kleinere bespaartips zoals korter douchen, doordrukstekkers aanschaffen, etc.”
Wat zijn jullie werkzaamheden voor dit project?
“Onze werkzaamheden binnen dit project bestaan uit het inplannen van de energiescans. Wij koppelen een coach aan een bewoner en zorgen dat de coach alle benodigdheden heeft om een scan uit te kunnen voeren. Verder hebben we veel contact met de coaches om hen te motiveren en van hun werkzaamheden op de hoogte te blijven. Hiervoor maken we elke twee weken een nieuwsbrief en organiseren we ongeveer een keer per maand een webinar voor de coaches. Ook bellen we vaak met bewoners die een energiescan hebben ontvangen.
De gemeente Ooststellingwerf heeft als doel om al in 2030 energieneutraal te zijn. Dit project helpt daarmee door bewustzijn te creëren onder inwoners van de gemeente en om hen te stimuleren om met duurzaamheid bezig te zijn. Vaak bellen we na afloop van een scan een bewoner op om te vragen wat die er van vond. De meest gehoorde reactie is dan dat het toch wel verrassende inzichten opleverde. Er komen vaak concrete bespaar- en/of investeringstips uit waar ze dan mee bezig gaan. Dat is natuurlijk super fijn om te horen, want dan heb je echt het gevoel dat we impact aan het maken zijn met dit project!
Tijdens de webinars die we organiseren is Jan Gropstra van de gemeente Ooststellingwerf vaak aanwezig. Jan is beleidsmedewerker milieu bij de gemeente en is betrokken bij de Thuisbesparen projecten. Het is voor hem als opdrachtgever fijn om op die manier op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen en andersom vinden de coaches het fijn om op zo’n moment rechtstreeks met de gemeente contact te kunnen hebben.”
Wat vinden jullie het leukst aan het project?
“Wat het project erg leuk maakt is het contact met de enthousiaste vrijwilligers. De coaches die zijn opgeleid hebben zich allemaal vrijwillig aangemeld om bij te dragen aan het verduurzamen van hun eigen gemeente. Het is dan erg leuk om hun enthousiasme en passie te ervaren als zij praten over waar ze mee bezig zijn. Verder is het leuk om de verhalen van de inwoners te horen die een scan hebben ontvangen. Daarnaast denken we met z’n drieën voortdurend na over hoe we het project nog kunnen verbeteren, wat we nog meer zouden kunnen doen en hoe we het verder kunnen helpen. Het is erg tof om daar creatief in te zijn en met ideeën te komen.”
Hoe zijn jullie omgegaan met de effecten van de coronacrisis?
“Corona heeft wel het een en ander veranderd aan het project. Het meest ingrijpende is dat de coaches niet bij mensen thuis langs kunnen komen om de energiescans uit te voeren. In plaats daarvan vindt dat nu online of via de telefoon plaats. Dat gaat niet altijd even makkelijk en soms zien coaches of bewoners dat niet zitten. We besteden daarom ook veel tijd aan het motiveren van de coaches en we proberen met creatieve oplossingen te komen om de moed erin te houden. Ondanks dat dit best leuk werk is, blijft het voor de coaches en bewoners natuurlijk wel een meerwaarde hebben als het gewoon allemaal fysiek zou kunnen. We hopen dus dat dat snel weer kan.”