De Europese Unie (EU) speelt een belangrijke rol in de bescherming en het herstel van de biodiversiteit. Hiervoor heeft de EU een biodiversiteitsstrategie voor 2030 ontwikkeld, die deel is van de Europese Green Deal. In dit artikel nemen we deze strategie eens onder de loep!
De bedreiging van biodiversiteit
Biodiversiteit is enorm belangrijk, zo kun je ook hier lezen. Biodiversiteit zorgt voor belangrijke basisbehoeften van de mens, zoals voedsel, water en schone lucht. Het helpt ook om het klimaat in balans te houden. Hiernaast is biodiversiteit belangrijk voor de economie. Bijna de helft van het mondiale bbp (40 biljoen euro), hangt af van natuurlijke hulpbronnen zoals planten, dieren en schone rivieren. Zo kunnen sectoren zoals landbouw en de voedselindustrie, die samen goed zijn voor €7,3 biljoen in de wereldeconomie, natuurlijk niet zonder gezonde natuur.
Toch worden ongeveer een miljoen plant- en diersoorten wereldwijd bedreigd door menselijk handelen, zoals vervuiling, klimaatverandering en het vernietigen van leefgebieden. Wetenschappers denken dat er elke dag wel tweehonderd soorten uitsterven. Dit vormt een groot risico voor de stabiliteit van de natuur en ecosystemen, die al deze soorten nodig hebben om goed te blijven functioneren.
De biodiversiteitsstrategie
De biodiversiteitsstrategie van de EU heeft als doel de achteruitgang van de natuur te stoppen en de biodiversiteit te herstellen. Een belangrijk onderdeel van deze strategie is dat tegen 2030 minstens 30% van het land- en zeeoppervlak in de EU beschermd moet zijn. Dit betekent dat er extra gebieden worden toegevoegd aan de Natura 2000-gebieden, een netwerk van beschermde natuurgebieden in Europa. Daarnaast wil de EU de aangetaste ecosystemen herstellen die zijn verstoord door menselijke activiteiten. Denk hierbij aan bossen of rivierdelta’s.
Een van de belangrijkste maatregelen is het aanplanten van drie miljard bomen in de EU. Bomen zijn namelijk essentieel voor het opnemen van CO2, het bieden van leefgebieden voor dieren en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Verder wil de EU het gebruik van pesticiden halveren, omdat deze chemicaliën schadelijk zijn voor insecten, zoals bijen die gewassen bestuiven. vogels en andere dieren die van groot belang zijn voor het ecosysteem
De natuurherstelwet
Een belangrijke aanvulling op deze strategie is de voorgestelde natuurherstelwet. Deze wet moet ervoor zorgen dat tegen 2030 ten minste 20% van de aangetaste land- en zeegebieden hersteld zijn. In 2050 moeten dan alle ecosystemen in de EU hersteld zijn. Dit zou de eerste keer zijn dat er binnen de EU een speciale wetgeving is voor natuurherstel. De wet is momenteel in de afrondingsfase, het zou geweldig zijn als deze wordt doorgevoerd!
Meer EU wetten op het gebied van biodiversiteit.
De EU heeft verschillende wetten en regels om de natuur te beschermen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn, die bedoeld zijn om leefgebieden van wilde dieren en planten te behouden. Deze wetten zorgen ervoor dat soorten, zoals vogels, niet alleen beschermd worden, maar dat ook hun leefomgeving veilig blijft. Daarnaast zijn er specifieke regels voor waterbeheer, zoals de Kaderrichtlijn Water, die gericht is op het schoonhouden van rivieren en meren, en de Kaderrichtlijn Mariene Strategie, die bedoeld is om de zeeën te beschermen.
Om deze acties te ondersteunen, heeft de EU het LIFE-programma opgezet. Dit is een belangrijk financieringsinstrument voor projecten die gericht zijn op het beschermen van het milieu en het aanpakken van klimaatverandering. Deze projecten houden zich bijvoorbeeld bezig met het behoud van bedreigde diersoorten en het herstellen van natuurgebieden, zoals wetlands. Deze wetlands zijn cruciaal voor biodiversiteit, omdat ze een leefomgeving bieden voor veel dieren en planten, zoals vogels en vissen. Het LIFE-programma helpt om deze gebieden te herstellen en te beschermen, wat de biodiversiteit weer vooruit helpt!
Meer weten over het LIFE-programma van de EU? Check het hier!