Er is veel discussie over de kosten van groene waterstof. Deze zijn de laatste jaren namelijk flink gestegen. Er is steeds meer onderzoek naar waterstof en het wordt op steeds meer plekken toegepast, maar een daling van deze kosten zit er de komende tijd waarschijnlijk niet in. In dit artikel leggen we uit hoe dit zit!
Meer waterstof = minder kosten
De kosten van waterstof kunnen pas omlaag als er meer projecten worden uitgevoerd. Op dit moment zijn de kosten voor het opzetten van elektrolyse-installaties hoog, onder andere door dure energie, materialen en werkkracht. Een elektrolyse-installatie van 100 megawatt kost nu bijvoorbeeld meer dan 3.000 euro per kilowatt, terwijl dat eerder 2.200 euro was.
Bedrijven willen pas investeren als ze beter inzicht hebben in de uiteindelijke kosten, wat logisch is. Als er meer projecten komen, is er meer concurrentie en wordt de techniek breder beschikbaar, waardoor de kosten kunnen dalen. Ook worden materialen en systemen goedkoper door schaalvoordelen, omdat er meer van wordt geproduceerd. Dus hoe meer waterstofprojecten er komen, hoe goedkoper de productie uiteindelijk wordt. Dit is enorm belangrijk voor de energietransitie. Daarom is het van groot belang dat waterstof op steeds meer plekken wordt onderzocht en gebruikt. Hoe pak je dat dan aan? Check bijvoorbeeld ons project Waterstof Werkplaats, in samenwerking met de gemeente Ooststellingwerf!
Behoefte aan overheidssteun
Duurzame organisaties geven ook aan dat er meer overheidssteun nodig is op het gebied van waterstof, om zo projecten sneller te kunnen realiseren. Als er niet genoeg waterstof wordt geproduceerd in Nederland, worden andere energieprojecten hier namelijk ook de dupe van. Zo wordt waterstof veelvuldig gebruikt in combinatie met andere duurzame energiebronnen, zoals in de uitrol van windenergie op zee. Om de energietransitie te versnellen, is het belangrijk dat de opgedane kennis breed wordt gedeeld, zodat investeringen in duurzame waterstof steeds aantrekkelijker worden!
Om deze reden werkt SAMEEN graag mee aan projecten die waterstof onderzoeken en op de kaart zetten. Zo werken we al een tijd mee aan de Waterstof Werkplaats in de gemeente Ooststellingwerf. Kan jouw organisatie ook wel hulp gebruiken op het gebied van waterstof? Neem dan contact met ons op via de onderstaande knop!