Je levensstijl aanpassen voor een duurzame toekomst, daar zijn we inmiddels wel bekend mee. Maar wist je dat het bewust vertragen van je levensstijl daar ook een belangrijke rol in speelt? Duurzaamheid omvat namelijk ook je inzetten voor het welzijn van jezelf en de mensen om je heen. Slow living is het bewust vertragen van je dagelijks leven om duurzamer en gezonder te leven. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Wij zochten het voor je uit!
Wat is slow living?
Slow living draait om het aannemen van een langzamere levensstijl, waarmee je bewust bepaalde dingen in je leven ‘vertraagt’ om zo duurzamer en bewuster te leven. Het gaat om het maken van bewuste keuzes en je richten op wat echt belangrijk is. Denk aan het nemen van de tijd om te koken met verse ingrediënten, wandelen in de natuur of simpelweg genieten van een boek zonder de afleiding van je telefoon of andere elektronica. Bewust leven biedt ook kansen om je consumptiegedrag te heroverwegen en duurzamer te leven.
Praktische onderdelen van slow living
- Minder spullen: Begin met het rustig opruimen van je huis en geef spullen die je niet nodig hebt aan anderen. Als je minder spullen hebt, heb je ook minder werk aan onderhoud en minder om je druk over te maken!
- Minder digitaal: Beperk je schermtijd en digitale apparaten en gebruik ze op een bewuste manier. Kies er bijvoorbeeld voor om een dag in de week weinig tot geen telefoon te gebruiken.
- Meer natuur: Breng je tijd door in de natuur in plaats van met Netflix. Ga lekker wandelen, fietsen of werken in de tuin. Op deze manier heb je makkelijk contact met de natuur en de mensen om je heen en haal je ook nog eens een frisse neus in deze wintertijd.
- Duurzaam koopgedrag: Koop minder en kies voor producten die op een milieuvriendelijke manier zijn gemaakt. Denk aan lokaal eten, tweedehands kleding en herbruikbare producten.
Voordelen van slow living
Een bewuste en langzame levensstijl heeft verschillende voordelen voor je gezondheid. Zo slaap je beter en heb je minder stress. Je bent namelijk minder bezig met alle ballen in de lucht te houden en focust je meer op het hier en nu. Ook is het beperken van afleidingen en schermtijd goed voor je concentratievermogen en verbetert het je relaties. Zo leer je meer te genieten van de kleine dingen, wat goed is voor je algemeen welzijn!
Slow living heeft ook voordelen voor het milieu. Door minder te consumeren en bewuster te kiezen, vermindert de hoeveelheid afval die je produceert. Denk aan minder verpakkingsmateriaal en het vermijden van wegwerpproducten. Eenvoudiger leven betekent vaak ook een verlaging van je energieverbruik en minder vraag naar massaproductie; hartstikke duurzaam!
De overgang naar een langzamere, bewuste levensstijl hoeft geen radicale verandering te zijn. Begin klein: neem een moment om langzaam te genieten van een kop thee, laat een online bestelling links liggen of kies voor een wandeling of fietsrit in plaats van de auto. Elke stap, hoe klein ook, heeft impact!