In een wereld die steeds meer geconfronteerd wordt met extreem weer en uitputting van natuurlijke hulpbronnen, is leren over duurzaamheid van essentieel belang. Om duurzamer om te gaan met onze aarde en innovatieve oplossingen te realiseren is kennis nodig. Hoe pakken we dit aan en hoe vergroten we kennis over klimaatverandering? Daar gaan we het in dit artikel over hebben.
Waarom leren over duurzaamheid
Door te begrijpen hoe de natuur werkt en hoe de mens hier impact op heeft, krijg je inzicht in de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering. Door te leren over duurzame oplossingen verbreed je de kennis over duurzaamheid en de voordelen hiervan. Vervolgens zet je deze kennis in om actie te ondernemen en klimaatverandering tegen te gaan. Klinkt simpel en logisch, maar het is enorm belangrijk!
Bij SAMEEN willen we onze eigen toekomst verduurzamen. Dit doen we samen, met een groot professioneel netwerk vol kennis. Zo leren we van elkaar en geven we waardevolle informatie ook weer door. Duurzaamheidsonderwijs heeft niet alleen invloed op het individu, maar ook op hele gemeenschappen. Samen leren over duurzaam omgaan met je omgeving en deze kennis omzetten in actie heeft een positief effect op de community, maar ook op de natuurlijke omgeving.
Een voorbeeld hiervan is Toentje, een duurzame sociale onderneming in de Oosterparkwijk, Groningen. Toentje realiseert korte voedselketens door zelf verse groenten en kruiden te telen, die vervolgens naar de voedselbank gaan. Hiernaast is Toentje ook een duurzame en laagdrempelige werk- en leerplek, waar duurzame voedselproductie hoog in het vaandel staat. Dit mooie initiatief heeft daarnaast een positief effect op de wijk, omdat bewoners makkelijk kunnen meehelpen in de moestuinen en daar leren over duurzaam telen. Deze kennis wordt weer doorgegeven door de sociale betekenis en functie die de onderneming heeft in de wijk.
Onlangs hebben we een artikel geschreven over Blue Zones. In deze Blue Zones wordt kennis over duurzaam leven ook doorgegeven, van generatie op generatie. Zo leren de ouderen op het Griekse eiland Ikaria de kennis van lokale honing- en amandelproductie aan de jongeren. Meer weten over Blue Zones? Check het artikel hier!
Duurzaamheidsonderwijs in (Noord-)Nederland
Noord-Nederland heeft al goede stappen gezet om duurzaamheidsonderwijs te integreren in verschillende onderwijsinstellingen. Steeds meer scholen in Noord-Nederland, waaronder de RUG, NHL Stenden en HanzeHogeschool, hebben programma’s die gericht zijn op duurzaamheid. Denk aan onderwerpen als hernieuwbare energie, duurzaam beleid, milieubeheer en klimaatadaptatie. Door deze onderwerpen in de lesstof op te nemen, worden studenten aangemoedigd om kritisch na te denken over hun rol in het behoud van het milieu. Leiderschap in het aanpakken van klimaatverandering is hard nodig, wie zijn hier beter geschikt voor dan de Young Professionals die hun eigen toekomst willen verduurzamen?!
Maar ook op jongere leeftijd is leren over duurzaamheid belangrijk. Kinderen leren snel en ontwikkelen makkelijk een milieubewustzijn, dat een leven lang mee gaat. Een voorbeeld van duurzaamheidsonderwijs voor kinderen is Junior Energiecoach, waar Jong Talent van SAMEEN wordt ingezet als social media ondersteuner. Junior Energiecoach is een module voor op de basisschool waarin kinderen worden uitgedaagd met challenges, puzzels, proefjes en spelletjes. Op deze manier leren ze hoe je energie kunt besparen, handig voor hun eigen kennis en die van hun ouders!
Verder heeft het WWF samen met Young Impact een lesmodule ontwikkeld voor middelbare scholen. Hierin krijgen leerlingen interactief les over biodiversiteit en worden ze in actie gezet om hun schoolterrein te verduurzamen met groen. Wie wil er nou geen groener schoolplein? Op deze manier worden jongeren gestimuleerd om hun eigen omgeving te verduurzamen, dat is precies waar duurzaamheid begint!