Deze keer in project uitgelicht het project van Rik en Gerben. Zij werken samen aan het project van energieneutrale bedrijventerreinen. In dit interview vertellen ze je er wat meer over!
Kunnen jullie vertellen wat Energieneutrale bedrijventerreinen precies inhoudt?
G: Voor dit project ondersteunen Rik en ik de provincie Drenthe in het ontwikkelen van een aanpak om op een slimme manier bedrijventerreinen energieneutraal te maken. Bedrijventerreinen zijn belangrijke energiegebruikers en daarom is het van belang dat ook hier de energietransitie goed verloopt. Wat de provincie voor ogen heeft is om er eerst voor te zorgen dat de huidige energiesituatie op bedrijventerreinen goed in beeld wordt gebracht door middel van dataverzameling. Hierdoor kunnen er vervolgens betere energiemaatregelen worden genomen die aansluiten bij het energiegebruik van het bedrijventerrein.
R: Hierin werken wij samen met verschillende belanghebbende partijen zoals verschillende gemeenten, parkmanagementorganisaties, de provincie en een ander adviesbureau. Daarnaast leggen we contact met bedrijven, en proberen we de bedrijven waar mogelijk samen te brengen. Om zowel op individueel bedrijfsniveau, als op collectief niveau de energietransitie gestalte te geven. Uiteindelijk is dit project een onderdeel van een bredere strategie die toewerkt naar energieneutrale bedrijventerreinen in Drenthe in 2035.
Wat zijn jullie werkzaamheden op dit project? Wat moeten jullie doen en hoe voeren jullie dit uit?
G: Omdat we tot dusver met name bezig zijn geweest om de aanpak uit te werken zijn we veel in overleg met verschillende partijen, zoals de provincie Drenthe en de betrokken gemeenten om de aanpak af te stemmen. Daarnaast hebben we ook contact met initiatiefnemers van vergelijkbare projecten en een onderzoeker die onderzoek doet naar de energietransitie op bedrijventerreinen. Hierdoor hebben we veel input om het pilotproject gestalte te geven.
R: De werkzaamheden op dit project zijn dus zeer divers en we hebben veel contact met verschillende partijen. We stellen in samenspraak met deze partijen een plan van aanpak op, en hebben deze meermaals gepresenteerd voor verschillende gemeenten, en daarnaast stellen we communicatieberichten op die we vervolgens voorleggen aan een communicatiemedewerker van de provincie Drenthe.
We komen nu in de fase waar we contact gaan leggen met bedrijven om de energiegegevens op te vragen, deze gegevens gaan we inzichtelijk maken in een energiekaart. Daarnaast verzamelen we op afstand zo veel mogelijk relevante gegevens over de deelnemende bedrijventerreinen en de daarop gevestigde bedrijven.
Dit project kan, ondanks deze gekke tijd, gewoon doorlopen hoe kan dat precies?
R: In de beginfase van dit project spraken we zoveel mogelijk face to face af met de mensen van de provincie Drenthe en van gemeenten. Sinds alle maatregelen van de overheid, zetten we ons project online voort. Onze documenten kunnen we vanuit huis opstellen en uitwerken, en daarnaast voeren we veel overleg via de telefoon en videoverbinding met de provincie, gemeenten en andere betrokken partijen. Ook hebben we bijvoorbeeld al een presentatie online gehouden.
Wat maakt dit project zo leuk?
R: Dit project is leuk en interessant om aan te werken, omdat je toewerkt naar iets wat voor de hele samenleving belangrijk is en steeds belangrijker wordt, namelijk de transitie richting duurzame energie. Je leert veel over de initiatieven die op dit gebied al bestaan, en doet veel kennis op over hoe overheidsorganisaties met deze onderwerpen bezig zijn. We komen in contact met veel verschillende soorten stakeholders bij dit onderwerp, en het contact leggen en presenteren voor deze verschillende partijen is erg leerzaam.
G: Daarnaast zijn de werkzaamheden dus erg divers, en dat is ook wat het leuk maakt. De ene keer ben je bezig met het opstellen van communicatieplannen en de andere keer weer met beleidsplannen. Hierbij onderhoud je ook steeds veel verschillende contacten.
Ook is het zo dat we al vroeg in het beleidstraject van de provincie zijn betrokken. Daardoor zijn we actief betrokken bij het ontwikkelen van de aanpak, in plaats van enkel het uitvoeren van eerdere besluiten. Het interessante is dat je hierdoor bezig bent met het opstellen van plannen die uiteindelijk ook in de praktijk worden toegepast en dus bijdragen aan de energietransitie.
Heeft de coronacrisis invloed op het project en hoe gaan jullie daar binnen het project mee om?
G: In het begin van de coronacrisis in Nederland merkte ik wel dat het ook voor ons even zoeken was hoe we dit project en onze werkzaamheden voort konden zetten. Waar kennismakingsgesprekken met gemeentemedewerkers eerst face-to-face plaats zouden vinden, gebeurt dit nu allemaal telefonisch of online via de vele mogelijkheden die er gelukkig zijn.
R: We proberen hierin zo flexibel mogelijk te zijn, en we merken dat de online gesprekken, ondanks af en toe een verbindingsprobleempje, tot nu toe prima verlopen. Ook over het contact leggen met bedrijven moeten we natuurlijk goed nadenken, aangezien veel bedrijven nu vooral bezig zijn met overleven en misschien even geen behoefte hebben aan verduurzamende energiemaatregelen. Ik hoop dat deze crisis ook voor bedrijven kansen biedt om goed na te denken over hun bedrijfsvoering, en dat duurzame oplossingen voor de toekomst een grotere rol gaan spelen. Ik hoop met dit project hieraan een positieve bijdrage te leveren.
G: Het is soms dus wel iets minder persoonlijk, maar verder is dit goed te doen en verandert er over het algemeen niet veel in ons project.
Naam:
Gerben Fennema
Leeftijd:
23 jaar
Opleiding:
Pre-master Economics
Naam:
Rik Kreijkes
Leeftijd:
23 jaar
Opleiding:
Master Economische Geografie