Windenergie is een krachtige en duurzame bron van hernieuwbare energie die al eeuwenlang wordt benut. Van oude windmolens die water pompten en zeilschepen die al eeuwen de zee bevaren, tot de moderne windturbines die boven het platteland uittorenen. In dit artikel nemen we windenergie eens wat beter onder de loep. Waar is het allemaal goed voor? En wat voor kansen liggen er nog? Lees het hier!
Hoe werkt windenergie?
Windenergie is de energie die wordt opgewekt door de beweging van luchtstromen, veroorzaakt door temperatuurverschillen in de atmosfeer. Dit wordt omgezet in elektrische energie door middel van windturbines. Deze turbines hebben wieken die draaien door de kracht van de wind, waardoor een generator wordt aangedreven die elektriciteit produceert.
Waarom is windenergie voordelig?
Windenergie is duurzaam omdat het gebruikmaakt van een hernieuwbare bron, namelijk wind. De wind raakt nooit op, omdat het wordt veroorzaakt door de natuurlijke beweging van lucht in de atmosfeer, die wordt aangedreven door temperatuurverschillen. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen zoals steenkool of olie, die op een dag zullen opraken, zal de wind blijven bestaan zolang de zon schijnt en de aarde draait. Bovendien produceert windenergie geen schadelijke uitstoot van broeikasgassen of andere luchtvervuiling tijdens het opwekkingsproces.
Naast de milieuvriendelijkheid van windenergie zijn de kosten op lange termijn ook laag. Hoewel de initiële investering voor de bouw van een windmolen best hoog is, zijn de operationele kosten laag in vergelijking met bijvoorbeeld energiecentrales. Dit maakt windenergie op de lange termijn kosteneffectief en dus een aantrekkelijke energiebron. Een sector die veel baat bij windenergie heeft, is de agrarische sector.
Ook boeren hebben te maken met de stijgende energiekosten van de laatste jaren, zeker omdat ze vaak een groot stuk grond bezitten. Dit stuk grond is vaak plat en heeft weinig bebouwing, waardoor de wind hard kan waaien. Om deze reden is landbouwgrond een aantrekkelijke plek om windenergie op te wekken door windmolens. Ook kijken boeren vaak naar kleinere molens, erfmolens genaamd. Deze zijn minder hoog en kunnen makkelijk aangesloten worden op het energienetwerk van de boerderij. Op deze manier kunnen boeren hun energieverbruik verduurzamen en besparen ze er op de lange termijn ook nog mee; wind is namelijk gratis!
De toekomst van windenergie
De toekomst van windenergie ziet er veelbelovend uit. Groeiend milieubewustzijn en technologische ontwikkelingen op het gebied van windenergie stimuleren het gebruik ervan steeds meer. Zo worden windturbines steeds efficiënter, waardoor ze meer energie kunnen produceren met minder wind en tegen lagere kosten. Ook de ontwikkelingen op het gebied van energieopslag zijn belangrijk. Het waait natuurlijk niet altijd even hard. Daarom is het nodig om windenergie op te kunnen slaan wanneer het hard waait en die energie te gebruiken als het windstil is. De ontwikkelingen op het gebied van energieopslag gaan snel, het is dus een kwestie van tijd voor we dit in de praktijk kunnen toepassen!