Morgen, 8 juni, is het Wereld Oceanen Dag. Wereldwijd wordt er op deze dag aandacht gevraagd voor het welzijn van alle oceanen. De laatste jaren is dit extra belangrijk geworden, mede doordat de klimaatcrisis veel invloed heeft op de gezondheid van de oceanen. Maar waarom is dit nou zo belangrijk? En hoe kun je zelf actie ondernemen?
Korte geschiedenis van Wereld Oceanen Dag
We beginnen bij het begin. In 1992 kwam het idee voor Wereld Oceanen Dag voor het eerst naar voren tijdens de Rio Earth Summit, een VN-conferentie over milieu en ontwikkeling waarop 179 landen aanwezig waren. Tijdens deze conferentie werden onder andere het Klimaatverdrag en het Biodiversiteitsverdrag afgesloten en ondertekend. Wat is de rol van oceanen hierin? Gezonde oceanen leiden tot een gezond klimaat en omgekeerd geldt hetzelfde. Daarnaast hebben oceanen een sterke invloed op de gezondheid, de voedselzekerheid en het voortbestaan van al het leven op aarde.
Pas tien jaar later, in 2002, werd het idee voor Wereld Oceanen Dag vormgegeven door The Ocean Project. Vanaf dat moment is 8 juni een jaarlijks terugkerend moment geworden om stil te staan bij de waarde van de oceaan, maar ook om actie te ondernemen om het welzijn ervan te behouden. Het overkoepelende thema? ‘Eén oceaan, één klimaat, één toekomst – samen.’
Thema’s
Naast dit overkoepelende thema, zijn er door de jaren heen meerdere thema’s naar voren gekomen om actuele problemen aan te kaarten. In de periode van 2005 tot 2008 werd er hard gewerkt om 8 juni officieel te laten erkennen als Wereld Oceanen Dag, met als thema: ‘Help om een verschil te maken voor onze oceaanplaneet!’. Verder kwamen er andere thema’s aan bod, zoals het behoud van de koraalriffen, het betrekken van de jeugd bij de collectieve acties en het tegengaan van de vervuiling van de oceanen. Hierbij stonden sommige thema’s een jaar centraal en liepen andere thema’s voor meerdere jaren door.
Dit jaar is er een nieuw meerjarig thema aangekondigd: ‘Katalyseren van actie voor onze oceaan en ons klimaat’. Wat betekent dit precies? De aankomende jaren wordt er onder andere gefocust op het optimaal gebruikmaken van alle bestaande klimaatoplossingen en het stoppen van de winning van fossiele brandstoffen zoals olie, gas en steenkool. Meer weten? Check alle doelen hier!
Neem zelf actie!
Je kan zelf ook bijdragen aan het beschermen van de oceanen. Hoe? Nou, zo:
1. Bespaar water
Je kunt heel makkelijk water besparen door korter te douchen of een regenton aan te schaffen om de plantjes in je tuin mee water te geven.
2. Verminder plastic
Let meer op je plasticverbruik. Elk jaar komen er miljoenen tonnen aan plastic in de zee terecht en dit is erg gevaarlijk voor het zeeleven. Laat dus nooit zomaar afval slingeren en probeer altijd om jouw plastic afval te recyclen. Ook worden er vaak lokale (strand-)opruimacties georganiseerd waar je aan mee kunt doen om extra te helpen. Verder is het verstandig om te kiezen voor een herbruikbare drinkfles, boodschappentas en tasje voor groente en fruit, dit bespaart enorm op single-use plastic!
3. Pas je menu aan
De oceaan is uitgeput door overbevissing. Het is vanuit dat oogpunt dus beter om minder of geen vis te eten. Heb jij af en toe toch zin in een lekker visje? Let er dan extra op of de vis is verkregen via duurzame visserij. Deze vis is herkenbaar door een speciaal keurmerk.
Klinkt allemaal niet heel moeilijk, toch? Met een paar kleine aanpassingen in jouw dagelijkse ritme kan jij de oceanen al helpen. Succes!