
De zomer komt er alweer aan! Dat betekent vaak dat mensen nu al bezig zijn met het plannen van hun vakantie. Voor vakanties in het buitenland wordt vaak het vliegtuig gekozen als vervoermiddel. Heb jij de laatste tijd nog een vlucht geboekt? Misschien is het je dan opgevallen dat je hiervoor ook vliegbelasting moest betalen. Maar wat houdt deze belasting nou precies in? Wij vertellen het je!
Wat is vliegbelasting?
Voor 2021 bestond er nog geen vliegbelasting. Al sinds 1946 zijn luchtvaartmaatschappijen in Nederland vrijgesteld van btw op tickets en er hoeft ook geen accijns betaald te worden op kerosine. Andere vervoersmaatschappijen, zoals bus- en treinmaatschappijen, hebben dit soort vrijstellingen nooit ontvangen; zij moeten wél 9% btw betalen. Hierdoor is vliegen vaak een goedkopere en daardoor meer gekozen reisoptie, ondanks dat vliegen een grotere negatieve milieu-impact heeft. Om gedeeltelijk te compenseren voor de CO2-uitstoot van vliegtuigen en reizigers bewuster te maken van de milieu-impact van vliegen, is er sinds 2021 vliegbelasting. Elke passagier die met het vliegtuig vertrekt vanaf één van de Nederlandse luchthavens moet naast de ticketprijs een vliegtaks betalen. In 2024 is dit bedrag €29,05 per vlucht, ongeacht de eindbestemming van de reis. Dit bedrag wordt betaald aan de luchtvaartmaatschappij waarbij je jouw ticket boekt, waarna de luchtmaatschappij het geld afdraagt aan de belastingdienst.
Een hoger bedrag
De vliegbelasting is dit jaar met €2,62 verhoogd. Dit is een positieve ontwikkeling, maar meerdere organisaties vinden dit nog steeds niet genoeg. Zo pleit Natuur & Milieu voor een nog hogere vliegtaks. Ook zou het veel opleveren voor het milieu als reizigers die alleen overstappen op Nederlandse luchthavens, zoals Schiphol, ook een vliegbelasting moeten betalen. Dat is nu namelijk nog niet zo, wat ervoor zorgt dat veel reizigers in Nederland overstappen vanwege de lagere prijzen. De klimaatimpact van deze passagiers wordt zo niet gecompenseerd. Daarnaast zou de vliegbelasting meer impact hebben als het gekoppeld is aan de lengte van de vlucht. Zo wordt er op een eerlijke manier gecompenseerd voor de luchtvervuiling, klimaatschade en het geluidsoverlast van de gemaakte vlieguren. Deze manier van prijsdifferentiatie is niet nieuw. Landen als Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben hun vliegbelasting namelijk al ingericht volgens dit model.
Een hogere en eerlijke vliegbelasting zorgt dus voor een betere milieu compensatie voor de negatieve effecten van vliegen. Daarnaast zal een gedeelte van de reizigers door de hogere ticketprijzen mogelijk kiezen voor reisopties die een minder negatieve klimaat-impact hebben, zoals de bus, trein of boot. Wat ons betreft een goed idee!