In het stadsbeeld zijn historische gebouwen onmisbaar. Ze hebben vaak een prachtige architectuur en zorgen voor sfeer in de stad. Om deze gebouwen te beschermen, worden ze vaak door de gemeente uitgeroepen tot beschermd stadsgezicht. Een nadeel aan dit soort gebouwen is dat ze vaak niet duurzaam zijn in hun dagelijks gebruik. Dit geldt ook voor het gebouw van het H.N. Werkman Stadslyceum in Groningen. Daarom heeft jong talent van SAMEEN de mogelijkheden tot verduurzaming voor dit gebouw verkend.
Het verduurzamen van oudere gebouwen
Oudere gebouwen zijn door hun vroege bouwjaar vaak niet bepaald duurzaam. Dit komt grotendeels doordat ze grootverbruikers zijn van gas en elektriciteit. Ze gebruiken vaak verouderde systemen, hebben last van tocht en een slechte luchtkwaliteit. Als gemeenten bepaalde klimaatdoelen willen halen, zoals CO2 neutraal worden, moeten deze gebouwen dus worden aangepakt. Het probleem hierbij is dat er niet één checklist is die gebruikt kan worden voor dit soort oudere gebouwen. Dit komt doordat deze gebouwen verschillende unieke bouwstijlen hebben, die je vaak niet met elkaar kan vergelijken. Er is dus vaak maatwerk nodig om zulke oudere gebouwen te verduurzamen, een interessante uitdaging!
Project voor Openbaar Onderwijs Groningen
De gemeente Groningen streeft ernaar om in 2035 CO2 neutraal te zijn. Openbaar Onderwijs Groningen (OOG) gaat hieraan bijdragen en heeft daarom SAMEEN benaderd om een vooronderzoek te verrichten voor het verduurzamen van het H.N. Werkman Stadslyceum in Groningen. Dit schoolgebouw is nog voor een groot deel in de oude bouwstijl behouden gebleven, waarbij de oudste delen in 1915 gebouwd zijn. Naast dat het gebouw bijdraagt aan het mooie stadsbeeld van Groningen, zorgt het oude bouwjaar ervoor dat de school een grootverbruiker is van zowel gas als elektriciteit. Daarnaast heeft de school door de slechte isolatie en luchtbehandeling in de warme maanden erg last van hittestapeling en slechte luchtkwaliteit in de lokalen. Jong talent van SAMEEN, Vester van Beek, heeft daarom een analyse voor OOG gedaan om de oorzaken van deze problematiek te achterhalen en vervolgstappen voor verduurzaming vast te stellen.
Vester: “Ter afsluiting van het project heb ik, naast een adviesrapport, ook een poster en bijbehorende presentatie aangeleverd aan de directie van het H.N. Werkman Stadslyceum en betrokkenen van Openbaar Onderwijs Groningen. Ze waren erg blij met mijn ideeën over mogelijke verduurzamingsplannen en waren erg enthousiast om ermee aan de slag te gaan!”
Ben jij ook op zoek naar iemand die jouw bedrijfspand duurzaamheidsadvies kan geven? Neem contact met ons op, dan bespreken we samen de mogelijkheden!