Je woning verduurzamen kan al beginnen bij de bouw ervan. Nieuwe bouwmethoden zoals biobased of circulair bouwen worden daardoor steeds populairder. Deze nieuwe aanpak heeft als doel om de uitstoot van huizenbouw te verminderen en zo een duurzamere leefomgeving te creëren. Zo ook bij de gemeente Leeuwarden, waar een van onze jong talenten hiermee aan het werk is geweest. Maar wat is eigenlijk het voordeel van deze bouwmethoden?
Materiaal
Een van de meest opvallende aspecten van biobased bouwen is het gebruik van materialen die afkomstig zijn van natuurlijke bronnen, zoals planten, bomen en andere biologisch afbreekbare grondstoffen. Deze materialen zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook herbruikbaar. Hiernaast bieden ze ook goede isolatie.
Hout is een van de meest voorkomende materialen die in biobased bouwprojecten worden gebruikt. Hout heeft niet alleen een lagere CO2-voetafdruk in vergelijking met beton en staal, maar kan ook opnieuw worden gebruikt. Andere ‘biobased’ materialen zijn cellulosevezels, hennepvezels of schapenwol. Deze materialen hebben een hoge isolatiewaarde, zijn biologisch-afbreekbaar en hebben geen schadelijke effecten op de gezondheid van bewoners.
Design
Biobased bouwen gaat verder dan alleen het gebruik van natuurlijke materialen. Het draait ook om het ontwerpen van gebouwen die tijdens hun bestaan duurzaam zijn. Denk aan energie-efficiënte ontwerpen die energie hergebruiken of groendaken vol biodiversiteit. Circulariteit is hierbij ook een belangrijk begrip; zo zijn er veel gemeenten die streven naar energieneutraliteit, door in te zetten op circulair bouwen.
Project voor gemeente Leeuwarden
Het bevorderen en versnellen van biobased en circulair bouwen is een belangrijk aandachtspunt voor de gemeente Leeuwarden. Hierbij willen zij graag particulieren stimuleren om circulair en biobased te bouwen. Jong talent van SAMEEN, Yente Niessen, is voor de gemeente aan de slag gegaan om een vooronderzoek te doen waarin de groep (potentiële) particuliere bouwers in kaart werd gebracht.
Yente is zelfstandig te werk gegaan en heeft onder andere onderzoek gedaan naar het animo en kennisniveau van betrokken partijen. Zo zijn de perspectieven van particulieren, leveranciers, bouwbedrijven en makelaars onderzocht. Uiteindelijk heeft zij hier een complete stakeholderanalyse van opgesteld. Yente: “Hierdoor kreeg ik een globaal beeld van wat er speelt op het gebied van biobased en circulair bouwen en wat voor obstakels er nog zijn.” Al deze informatie is samengebracht in een plan van uitvoering, wat toekomstperspectief geeft op de transitie naar biobased en circulair bouwen. “Het was super interessant om kennis op te doen over de perspectieven van deze verschillende doelgroepen.”
Heeft jouw organisatie ook ondersteuning nodig op het gebied van biobased en circulair bouwen? Neem dan contact met ons op!