Trivium Packaging staat bekend om haar duurzame metalen verpakkingen, met een innovatieve vorm en opening oplossing. De technologie maakt het mogelijk om zowel standaard als klantspecifieke verpakkingen te produceren. Er wordt bij Trivium continu onderzoek gedaan naar het verder verduurzamen van het productieproces. Om verder te verduurzamen zet Trivium in op het efficiënter laten verlopen van het productieproces en daar ondersteunt ons jong talent Thomas Dam hen bij. Hij vertelt zelf over het project;
“Sinds augustus ben ik betrokken bij een continuous improvement (CI) project, een cultuurverandering binnen Trivium Packaging Leeuwarden. Dat doe ik door trainingen te geven aan het personeel. Deze fabriek produceert metalen verpakkingen voor onder andere de voedselindustrie, drankindustrie en persoonlijke verzorging.
Ik vond als kind productielijnen en fabrieksprocessen al heel gaaf, dus dit project had vanaf het begin al, mijn aandacht. Toch was er aan de start wel een kleine hobbel. CI gaat namelijk over continu verbeteren van het fabrieksproces, oftewel: dit is helemaal het domein van de technische bedrijfskunde en dat is niet wat ik studeer. Wat moet ik hier dan als natuurkundestudent? Ik heb wel ervaring met lesgeven, maar kan ik dit wel? De opdrachtgevers, twee interne CI-officers van Trivium, hadden ook hun twijfels of ik wel genoeg kennis van Operational Excellence (Lean en Six Sigma) zou hebben.
Gelukkig is het met hulp van mijn PO Thomas en de opdrachtgevers, gelukt om mezelf hierin helemaal bij te spijkeren voor de trainingen. Het contact met de opdrachtgevers verliep soepel. Al na een paar keer overleggen en het uitgebreid doornemen van de presentaties samen met mijn PO’er, kon ik in oktober echt van start met het geven van de training. De trainingen lopen nu gesmeerd en ik ben heel blij dat ik op dit project zit. Ik vind het vooral leuk om op deze manier praktijkervaring op te doen en mee te krijgen hoe een fabriek draait.
Wat me opvalt tijdens dit project, is hoe belangrijk het beheersen van de vaktaal is. Dit had ik echt onderschat. Er komen dingen voorbij als felsen, bordelhoeken meten en voren persen. Om de informatie zo aan te bieden dat het fabriekspersoneel het zo makkelijk mogelijk in de praktijk kan toepassen, is het belangrijk om praktijkvoorbeelden uit de fabriek te gebruiken. Zo moet het bijvoorbeeld duidelijk zijn hoe de 5S methode (scheiden, schikken, schoonmaken, standaardiseren, standhouden) kan worden toegepast op hún werkplek, bij hún machine, in hún afdeling. Om ze te motiveren, is het belangrijk om duidelijk uit te leggen hoe deze werkmethode bijdraagt aan veiligheid, ergonomie en productie-efficiëntie.
Naast 5S gaan er ook trainingen over Performance Management (organisatie- en overlegstructuur en key performance indicators) en over Root Cause Problem Solving. Alles bij elkaar zal dit ervoor zorgen dat de hele fabriek efficiënter gaat draaien, mits iedere werknemer de methodes begrijpt, beheerst en daarin ook mee wil doen. Dat laatste, personeel motiveren, is cruciaal en is ook een van de interessantste uitdagingen. Ik vind het echt heel gaaf dat ik via SAMEEN een sleutelrol mag spelen in de procesverbetering bij Trivium.”
Ben jij op zoek naar iemand die net zo flexibel is als Thomas? Onze jonge talenten zijn leergierig en vinden het dan ook geen probleem om zich te verdiepen in de onderwerpen die voor jouw bedrijf belangrijk zijn. Dus heb je een uitdaging voor ons? Neem dan contact op!