Eva werkt voor gemeente Leeuwarden aan het project: Impactonderzoek. Wat dit project precies inhoudt en wat haar werkzaamheden daarbij zijn, vertelt ze jou hieronder. Lees dus snel verder!
Kan je wat meer vertellen over het project waar je aan werkt?
Op dit moment ben ik bezig met een onderzoeksproject voor de gemeente Leeuwarden. De gemeente Leeuwarden is in november 2016 gestart met het project “duurzaam rondkomen”. Hierbij gingen / gaan energiecoaches langs bij huishoudens met een minimum inkomen om ze te helpen zuiniger om te gaan met energie. Dit is niet alleen goed voor de bankrekening van de huishoudens, maar is ook nog eens beter voor het milieu. Daarnaast zorgt het project er ook voor dat mensen met een WMO indicatie een mooie dagbesteding krijgen doordat zij de energiebesparende maatregelen uitvoeren, zoals het plaatsen van tochtstrips. En mensen uit de bijstand hebben de mogelijkheid om opgeleid te worden als energiecoach. Gemeente Leeuwarden wil nu graag weten of dit project ook echt effect heeft gehad op het energieverbruik van de huishoudens en hoe tevreden de deelnemers hierover zijn. Om dit te onderzoeken heeft de gemeente hulp gevraagd aan SAMEEN. Mijn taak was/is om (1) een enquête op te stellen die verspreid kan worden onder de deelnemers, (2) de resultaten te analyseren en (3) een onderzoeksrapport te schrijven die kan worden voorgelegd aan de wethouders van gemeente Leeuwarden.
Ondanks deze gekke tijd kan jouw project gewoon doorlopen, hoe kan dat?
In het begin van de coronacrisis was het voor het project ook spannend of het door zou gaan of niet. De enquête zou namelijk in eerste instantie verspreid worden door bij de deelnemers thuis langs te gaan. De doelgroep, huishoudens, heeft niet altijd alle digitale snufjes van nu. Sommige hebben bijvoorbeeld geen e-mail of gebruiken dit nauwelijks. Na een brainstorm met een energiecoach en de projectmanager vanuit gemeente Leeuwarden kwam het idee om de enquêtes lekker ouderwets via de post op te sturen. Om het toch persoonlijk te maken en de deelnemers te stimuleren zijn de energiecoaches gaan bellen naar alle deelnemers met daarbij ook de vraag hoe het met hun gaat in deze rare tijd.
Wat zijn jouw werkzaamheden bij het project? Wat moet je doen en hoe voer je dit uit?
Ik heb hier al een beetje over verteld. Om te beginnen het opstellen van de enquête waar wel wat dingetjes bij komen kijken. Bijvoorbeeld hoe gaan we de vragen van de gemeente toetsen, hoe formuleer ik de vragen zo dat de deelnemers alles begrijpen, welke soort vragen (open, meerkeuze, opmerkingen boxjes) ga ik gebruiken en hoe houdt ik de enquête toch zo simpel en kort mogelijk. Straks mag ik alle resultaten gaan analyseren en daar komt natuurlijk, zeer geliefd bij de student, statistiek bij kijken. Je komt er dan toch wel achter dat al die saaie colleges niet voor niks zijn geweest. Last but not least, wordt het onderzoek gedoopt in een mooi jasje van woorden en figuren ter evaluatie van het project.
Wat maakt dit project zo leuk?
Wat mij het meest aanspreekt aan het project is dat de gemeente Leeuwarden huishoudens wil helpen bij het meedoen aan de energietransitie. Het is goed voor het milieu, helpt mensen om minder geld te hoeven uitgeven aan energie, en het zorgt voor (hopelijk) een goede ervaring met de gemeente. Dus ik vind het heel leuk om te kunnen zeggen dat ik een (klein) deel heb kunnen uitmaken van dit project.
Heb je veel contact met de opdrachtgever? Wat is zijn rol in het project?
Door de corona crisis is langsgaan bij de opdrachtgever niet echt mogelijk, maar zoomen gaat heel gemakkelijk. Wanneer we veel moeten overleggen is er snel een afspraak ingepland en staat er een linkje klaar. Daarnaast wil de opdrachtgever graag weten of ik mijn werk goed doe en of alles volgens plan gaat. Ook staat hij er altijd voor open om feedback te geven.
Ben je tot nu toe ook tegen dingen aangelopen binnen het project?
Behalve corona, dat bijna roet in het eten gooide, loopt alles tot nu toe wel op rolletjes. De grootste uitdaging gaat zitten in het analyseren van de resultaten, wat de volgende stap in het proces gaat zijn. De spanning blijft er dus nog even lekker in.
Wat heb je tot nu toe geleerd van dit project? En wat hoop je nog te bereiken?
Ik vond zelf het maken van de enquête voor de doelgroep erg interessant, omdat dit echt anders is dan het maken van een enquête voor studenten. Dus ik heb wel het meest geleerd van hoe je dit moet aan pakken en hoe je alles er zo duidelijk mogelijk in zet. Ik ben ook echt heel benieuwd hoe het analyseren van de resultaten me zal afgaan, omdat ik nog nooit heb gewerkt met enquêtes en goede data analyse is sowieso altijd wel een uitdaging. Dus ik ben heel benieuwd hoe dit zal gaan, waar ik tegen aan ga lopen en of ik nieuwe dingen ga leren die ik nu nog niet weet.
Naam:
Eva Postuma
Leeftijd:
23 jaar
Opleiding:
Bewegingswetenschappen