Al lange tijd hebben de Groningers last van aardbevingen als gevolg van de aardgaswinning. Daarnaast is aardgas geen duurzame grondstof, oftewel de noodzaak wordt steeds groter om gebruik te maken van andere warmte- en energiebronnen. Dat is precies waar het project gasvrij Gorecht omdraait. Het plan is om in 2024, 900 woningen in de wijk Gorecht Noord in de gemeente Hoogezand aan te sluiten op een warmtenet. Een warmtenet is een netwerk van ondergrondse leidingen. Door de leiding stroomt warm water dat gebruikt wordt om woningen en andere gebouwen te verwarmen. Het warmtenet dat ontworpen is voor Gorecht Noord zal de restwarmte van een plaatselijke kartonfabriek ontvangen. Het warmtenet is een duurzaam alternatief voor; het per huishouden water verwarmen middels een cv-ketel.
Bewoners mogen zelf beslissen of zij overstappen op het warmtenet. Om een warmtenet te realiseren is draagvlak nodig, minimaal 70% van de huurders en 50% van de huiseigenaren moet akkoord geven om het warmtenet te realiseren. Het project heeft naast het technisch realiseren van het warmtenet ook te maken met het creëren van draagvlak. Voor het project is daarom de communicatie naar bewoners toe erg belangrijk. De bewoners worden op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen van het project door middel van een nieuwsbrief, informatie op de website en door het organiseren van verschillende acties. Bewoners kunnen uiteraard ook vanuit eigen initiatief met vragen over de inductieregeling en het warmtenet bij ons terecht.
De eerste stap om het warmtenet te realiseren is dat de bewoners overstappen van koken op gas naar koken op een inductietoestel. Bewoners kunnen via het project een gratis inductietoestel aanvragen. Aangezien de meeste bewoners gewend zijn om op gas te koken, organiseren wij inductie kookworkshops. De bewoners leren tijdens de workshops hoe een inductietoestel werkt. De workshops zijn niet alleen leerzaam, maar het is ook een gezellige middag met samen koken en eten.
De taken waar het project mee te maken heeft zijn heel divers. De diversiteit maakt het project juist zo leuk en interessant. Naast het technisch realiseren van het warmtenet heeft het project te maken met woningcorporaties, huurders en huiseigenaren.
Met het project hopen we de eerste stappen te zetten om Hoogezand aardgasvrij te maken. Het doel is om het aardgas in woningen en andere gebouwen te verdringen door restwarmte in te zetten, waarmee we ook direct CO2-reductie realiseren.