De Freonen fan Fossylfrij Fryslân is een stichting gericht op de verduurzaming van de provincie Friesland. Leden, ofwel Freonen, zetten zich samen in voor een Friesland dat onafhankelijk is van fossiele brandstoffen. Eind 2022 introduceerde de stichting een tienpuntenplan om hun koers te presenteren. Een van deze punten betreft het inspireren en betrekken van de jeugd. Hiervoor is het doel opgesteld om tweehonderd jongeren te betrekken bij de energietransitie door middel van stageplekken, deelname aan Freonen- en onderzoeksprojecten en lezingen. Om de Freonen hier zo goed mogelijk in te begeleiden is het Loket opgericht. Ons jonge talent Kylee van Loon is momenteel werkzaam bij dit Loket. Zij vertelt graag verder over haar project.
Werkzaamheden
“In mijn functie neem ik contact op met de Freonen, zo’n 140 deelnemende bedrijven. Deze komen voor in alle vormen en maten, van 1-persoons bedrijven tot grote bedrijven met honderden werknemers, van licht ontwikkelaars tot kledingverkopers. Al deze bedrijven hebben minstens één ding met elkaar gemeen: de wens om te verduurzamen. Samen met hen ga ik in gesprek om te kijken hoe wij jongeren hierbij kunnen betrekken. Blijft een project liggen en kunnen we hiervan een eindproject, stageplek of parttime baan maken? Of vindt een bedrijf het belangrijk om hun expertise te delen met de volgende generatie, maar weten ze niet hoe ze contact leggen? Elk bedrijf heeft een andere behoefte, samen zoeken we naar een geschikte oplossing!
Bedrijven weten vaak niet concreet waar ze naar zoeken, waardoor het vinden van een goede match erg moeilijk is. Samen gaan we rond de tafel en stellen we concrete wensen op, zodat we gericht op zoek kunnen naar de perfecte match. Dit doen we bijvoorbeeld door een duidelijk profiel op te stellen van de jongeren en gerichter te zoeken binnen scholen. Ook is het belangrijk om projecten concreet te maken voor potentiële kandidaten, door ze praktisch te laten zien waar het om draait.”
Wat vind je het leukst aan dit project?
“Wat ik leuk vind aan dit project is dat ik constant met verschillende soorten bedrijven in contact ben. Zo heb ik een beter idee gekregen over hun werkwijze en wat er achter de schermen speelt. Ook vind ik de verschillende manieren waarop bedrijven met duurzaamheid werken erg interessant. Ik merk dat het een dynamische wereld is, waarin op elk moment een nieuwe doorbraak of verandering kan plaatsvinden.”