Historische gebouwen zijn onmisbaar in het stadsbeeld vanwege hun fijne architectuur en de sfeer die ze creëren. Dit soort gebouwen worden vaak tot ‘beschermd stadsgezicht’ uitgeroepen om ze te beschermen, alleen zijn ze vaak totaal niet duurzaam. Oudere gebouwen verbruiken meestal veel gas en elektriciteit en gebruiken verouderde luchtfiltering- en energiesystemen. Zo ook het H.N. Werkman Stadslyceum in de binnenstad van Groningen, een ouder gebouw uit 1915 dat grotendeels in oude stijl is behouden. Hoewel het pand bijdraagt aan het stadsbeeld, is het door slechte isolatie en luchtbehandeling een grootverbruiker van gas en elektriciteit. Vooral in de warme maanden leidt dit tot hittestapeling en slechte luchtkwaliteit in de lokalen. Niet fijn voor de leerlingen en leraren, maar ook niet duurzaam! Om dit probleem aan te pakken, maar ook om bij te dragen aan de gemeentelijke klimaatdoelen zoals CO2- neutraliteit, heeft Openbaar Onderwijs Groningen (OOG) SAMEEN ingeschakeld.
Afgelopen jaar onderzocht Jong Talent van SAMEEN, Vester van Beek, de mogelijkheden voor verduurzaming van dit gebouw. Het probleem met dit soort oudere panden is dat er geen standaard checklist is voor het verduurzamen ervan, waardoor maatwerk nodig is. Vester heeft dit maatwerk geleverd door de oorzaken van de eerder genoemde problemen te achterhalen en vervolgstappen voor verduurzaming van het gebouw vast te stellen. Vester heeft zijn bevindingen en analyses verwerkt in een adviesrapport, een poster en een presentatie aan de directie van het H.N. Werkman Stadslyceum en betrokkenen van OOG. Zijn ideeën werden enthousiast ontvangen en men was blij met de voorgestelde verduurzamingsplannen. Lekker bezig!
Kan jouw organisatie deze zomer nog hulp gebruiken met onderzoek naar verduurzaming mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!