Als ondernemer wordt af en toe het vuur aan je schenen gelegd. Ja, iedereen wil een duurzame toekomst. Maar hoe speelt wet- en regelgeving en de handhaving daarin een rol? Voor de MKB’er die te maken krijgt met de Wet milieubeheer (ja, jij waarschijnlijk ook), hebben we daarom een stukje geschreven.
Wet milieubeheer?
De wet milieubeheer is bedoeld om het MKB aan te zetten tot verduurzaming. Zodra je boven een bepaalde grens komt qua verbruik merkt de overheid jou aan, als zijnde verplicht tot het nemen van energiebesparende maatregelen. Die grens is gesteld op 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas. Om het even beeldend te maken: staat op jouw jaarrekening een kostenpost van meer dan € 9.000,- voor gas en licht, dan is de kans vrij groot dat ook jij aan de beurt bent.
Informatieplicht?
Omdat de wet milieubeheer al een aardige tijd in werking is, en er relatief gezien weinig bedrijven maatregelen troffen, is deze wet aangevuld met de informatieplicht. Dat betekent dat je als ondernemer tot juli 2019 de tijd had om aan te geven bij RVO welke maatregelen je zou moeten nemen, en welke je daarvan al had uitgevoerd. Ook deze deadline heeft tot op heden nog niet het gewenste effect. Er zijn nog (te) veel bedrijven die niet hebben voldaan aan de informatieplicht. In 2020 hebben gemeentes daarom de mogelijkheid gekregen om kosteloos de handhaving uit te besteden. Het exacte effect daarvan is nog onbekend, maar dat de handhaving zal toenemen is natuurlijk wel aannemelijk.
Mag ik ook intrinsiek gemotiveerd zijn?
We hebben als SAMEEN natuurlijk niks liever! Plichten, wetten en handhaving zijn wat ons betreft niet de manier om beweging op gang te krijgen. Wij weten dat achter iedere onderneming een mens staat, en mensen denken nou eenmaal na over een duurzame toekomst. Het overgrote deel is het wel met elkaar eens. We zullen de verduurzaming samen op moeten pakken. Wat SAMEEN betreft is het wel belangrijk om verduurzaming zo makkelijk en laagdrempelig mogelijk te maken. Iedere ondernemer is dagelijks bezig met zijn of haar expertise. Dat heeft lang niet altijd met verduurzaming te maken.
Nu kunnen jullie mij daar vast mee helpen?
Ja! SAMEEN heeft vanuit haar werkwijze een laagdrempelige manier gevonden om jouw bedrijf te laten voldoen aan de wetgeving. We checken telefonisch met je of je moet voldoen aan de wetgeving, en de complexiteit van jouw bedrijf. Er komt vervolgens iemand van SAMEEN bij je langs die samen met jou of de beheerder van jouw pand een schouwing uitvoert. Vervolgens kun je kiezen of je zelf de maatregelen opvoert bij de overheid aan de hand van ons rapport, of dat wij dat voor je doen. Simpel toch?
Waarom zou ik SAMEEN hiervoor bellen?
SAMEEN zet jonge mensen, die een carrière willen in een duurzame sector, zo vroeg mogelijk aan het werk. Veel van onze mensen studeren dan ook nog. Dat maakt dat we hoog gekwalificeerd zijn, maar nog niet de tarieven vragen die ons vakgebied typeert. Lage kosten, hoge kwaliteit dus. En heel eerlijk, vaak zijn we nog gezellig om over de vloer te hebben ook!