Voor elke sollicitatie is het weer zover, het opsturen van je cv. In deze tijd lijkt het misschien raar om over een sollicitatiegesprek na te denken, maar juist op dit moment zijn er genoeg bedrijven waar ze extra capaciteit kunnen gebruiken. Of wellicht ben je door deze hectische tijd je baan kwijt geraakt en moet je binnenkort op zoek naar een nieuwe. Het is dan van belang dat je een goede en professionele cv kunt opsturen. Op een cv staan persoonlijke gegevens en voor iedereen is hij dan ook weer anders. Maar welke onderdelen op een cv zijn eigenlijk verplicht en wat moet je er eigenlijk precies allemaal in zetten? In dit blog vind je het antwoord op deze vragen!
De structuur van een cv is altijd min of meer hetzelfde. Bepaalde onderdelen komen namelijk terug op elke cv. Maar er zijn ook onderdelen die juist optioneel zijn. Zo kan jij je cv precies maken zoals jij persoonlijk bent!
1. Personalia
Een van de belangrijkste onderdelen van een cv is een overzicht van je persoonlijke gegevens. Het is belangrijk dat je jouw voor- en achternaam, woonadres, telefoonnummer en e-mailadres benoemt. Eventueel kun je ook je geboortedatum en –plaats, burgerlijke staat en nationaliteit vernoemen. Maar deze laatste punten zijn optioneel, plaats ze alleen als je je daar prettig bij voelt. De URL van je LinkedIn-profiel kun je ook in dit kopje plaatsen.
2. Persoonlijk profiel
Om je cv nog persoonlijker te maken bevatten steeds meer cv’s een persoonlijke introductietekst. Deze tekst bestaat uit 3 tot 5 regels waarin je jezelf voorstelt. Ook geef je antwoord op de volgende vragen: wie ben je, wat doe je en wat zoek je. Een persoonlijk profiel geeft werkgevers een goed beeld van jou als sollicitant en is daarmee een extra kans om de lezer te overtuigen van jouw toegevoegde waarde.
3. Werkervaring
In dit blok omschrijf je welke functies je hebt vervuld, bij welke organisaties dit was en in welke periode je er werkzaam was. Ook is het verstandig om de werkzaamheden die je hebt uitgevoerd te beschrijven. Gebruik korte zinnen en opsommingen, zodat werkgevers kunnen zien wat jij gedaan hebt! Zet je werkervaring altijd in anti-chronologische volgorde. Je meest recente werkervaring staat dan dus bovenaan. Ook hoef je niet al je werkervaring op je cv te zetten. Soms is het beter om alleen de meest relevante functies op je cv te zetten.
4. Opleidingen
Net als bij werkervaring zet je je meest recent gevolgde opleiding bovenaan. Ga terug tot aan je middelbare school. Per opleiding benoem je waar je de opleiding hebt gevold en in welke periode. Ook kun je aangeven of je het diploma hebt behaald. Daarnaast kun je ruimte maken voor aanvullende informatie over de inhoud van je opleiding. Hierbij kun je denken aan een specialisatie, minor of relevante vakken.
Naast deze ‘verplichte’ onderdelen zijn er dus ook nog optionele onderdelen. Dit zijn onderdelen die niet altijd relevant zijn voor iedereen. Hieronder staan een heleboel leuke opties. Kies de onderdelen zorgvuldig uit zodat ze passen bij jou maar ook bij de potentiële werkgever.
· Profielfoto
· Competenties
· Cursussen
· Vrijwilligerswerk
· Talenkennis
· IT-kennis
· Hobby’s en interesses
· Referenties