Biodiversiteit is van enorm belang voor de kwaliteit van leven op aarde. Zonder biodiversiteit is er simpelweg geen leven zoals wij het nu kennen. Maar hoe kan het dat biodiversiteit zoveel impact heeft op de aarde? En hoe zit het eigenlijk met de biodiversiteit in Nederland?
Biodiversiteit in Nederland
Eerst even een opfrisser. Kortweg betekent biodiversiteit de verscheidenheid van alle vormen van leven op aarde. Om deze reden wordt biodiversiteit ook wel soortenrijkdom genoemd. Onder biodiversiteit vallen bijvoorbeeld alle soorten planten en dieren, maar ook micro-organismen en ecosystemen.
In Nederland gaat het helaas niet goed met de biodiversiteit. Zo is Nederland in de afgelopen vijftig jaar maar liefst 85 procent van onze binnenlandse planten- en diersoorten kwijtgeraakt. Met dit schrikbarende percentage heeft Nederland het hoogste verlies aan biodiversiteit in heel Europa. Werk aan de winkel dus! De gemeente Groningen is het hiermee eens. Daarom hebben zij afgelopen mei, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, het manifest Stop Ecocide ondertekend. Hiermee laten zij hun inwoners weten dat ze biodiversiteit belangrijk vinden en ecocide willen bestrijden. Een stap in de goede richting!
Waarom is biodiversiteit zo belangrijk voor de aarde?
Biodiversiteit is van groot belang omdat het veel impact heeft op meerdere basisbehoeften van de mens. Zo beïnvloedt biodiversiteit bijvoorbeeld de waterkwaliteit van ons drinkwater. Vissen en waterplanten zorgen er namelijk voor dat er geen algengroei ontstaat. Hierdoor blijft het water schoon en helder en hoeft het minder te worden bewerkt voordat het drinkbaar is voor ons. Biodiversiteit heeft ook invloed op onze luchtkwaliteit, waarbij meer biodiversiteit, vooral planten en bomen, zorgt voor een betere luchtkwaliteit. Deze planten en bomen kunnen ook zorgen voor de nodige verkoeling tijdens warme dagen, vooral in steden waar de hitte flink kan oplopen. Dit zijn nog maar een paar redenen waarom biodiversiteit zo belangrijk is!
Biodiversiteit & landbouw
De landbouw is erg belangrijk voor de voedselvoorziening op aarde, maar is helaas ook voor een groot deel verantwoordelijk voor het verlies aan biodiversiteit, naast andere factoren als klimaatverandering, overbevissing en milieuvervuiling. Dit komt mede doordat er veel natuur moet wijken om landbouwgrond van het gebied te kunnen maken. Daarnaast worden er in de landbouw veel chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Deze zijn beide erg schadelijk voor de biodiversiteit in de omgeving. Daarom is het aan te raden om over te stappen naar een duurzamere aanpak, omdat landbouw niet vermeden kan worden. Benieuwd naar een aantal van de verschillende manieren waarop je duurzame landbouw kunt aanpakken? Check het hier!