Je ziet ze in steeds meer huizen: slimme energiemeters. Deze handige apparaatjes kunnen je inzicht geven in je energieverbruik, maar hoe werken ze eigenlijk? En hoe helpen ze je om te verduurzamen? Wij zochten het uit!
Een slimme energiemeter
Een slimme energiemeter is een digitaal apparaat dat automatisch het stroom- en gasverbruik van een woning meet en doorstuurt naar de energieleverancier en netbeheerder. Hierdoor hoeven bewoners zelf hun meterstanden niet af te lezen en door te geven, wat het proces eenvoudiger en nauwkeuriger maakt. Met de slimme meter kan je niet alleen het totale verbruik per maand inzien, maar ook meer gedetailleerde informatie opvragen, zoals het verbruik per dag, per uur (voor gas) of zelfs per kwartier (voor elektriciteit). Dit helpt bewoners om meer inzicht te krijgen in hun energieverbruik en zo gerichter energie te kunnen besparen.
Slim je huis verduurzamen
De slimme meter biedt de mogelijkheid om verborgen energieslurpers te ontdekken, zoals apparaten die continu stroom verbruiken, zelfs als ze niet actief worden gebruikt. Door die apparaten uit te schakelen of te vervangen door zuinige alternatieven kan je jouw energieverbruik (en verspilling) verminderen. Check ook ons artikel over sluipverbruik voor meer info! Hiernaast kan je met een aantal apparaten, zoals de vaatwasser of de wasdroger, checken op welke momenten ze ‘goedkope stroom’ gebruiken. Handig!
Voor mensen met zonnepanelen biedt de slimme meter extra voordelen. Het apparaat geeft namelijk inzicht in hoeveel elektriciteit wordt teruggeleverd aan het net en wanneer dit gebeurt. Omdat voordeliger en duurzamer is om zelf opgewekte stroom zo veel mogelijk direct te gebruiken, helpt deze informatie om je energieverbruik af te stemmen op de momenten waarop jouw zonnepanelen de meeste stroom produceren. Dit kan bijvoorbeeld door de wasmachine of warmwaterboiler in te stellen op tijden met veel zon.
De energietransitie vooruit helpen
Zo’n slimme meter draagt niet alleen bij aan individueel energiebeheer, maar ook aan de bredere energietransitie. Door gedetailleerde gegevens anoniem te delen met de netbeheerder en energieleverancier, kunnen deze partijen beter inspelen op de energievraag en het aanbod. Dit maakt het mogelijk om efficiënter te investeren in duurzame energieoplossingen en de infrastructuur van het elektriciteitsnet te verbeteren. Dubbel zo slim dus, zo’n energiemeter!