De circulaire economie is een term die steeds meer aandacht krijgt in de wereld van duurzaamheid en milieubescherming. Het verwijst naar een systeem waarin producten, materialen en grondstoffen worden hergebruikt en gerecycled, in plaats van dat deze worden weggegooid na gebruik.
De circulaire economie speelt een cruciale rol bij het verminderen van afval, het minimaliseren van de druk op natuurlijke hulpbronnen en het verminderen van de impact op het milieu.
Afval
Een belangrijke circulaire grondstof is organisch afval. Zo kunnen voedselresten of tuinafval worden gecomposteerd en gebruikt als meststof voor landbouw en tuinbouw. Op deze manier keren voedingsstoffen terug naar de bodem, waarop weer nieuwe gewassen gaan groeien. Ook worden organische resten gebruikt als bio-energie.
Industriële symbiose
Een ander belangrijk onderdeel van de circulaire economie is industriële symbiose. Dit betekent dat bedrijven samenwerken om reststromen en hulpbronnen uit te wisselen. Op deze manier wordt afval van het ene bedrijf een waardevolle input voor de ander. Een voorbeeld hiervan zijn fabrieken die hun restwarmte delen met nabijgelegen bedrijven.
Refurbished
Ook dingen waar je dagelijks mee te maken hebt zijn deel van de circulaire economie. Zo kun je in plaats van een nieuwe laptop of smartphone ook een refurbished model kopen. Door het refurbishen van technologische producten wordt de levensduur verlengd en de behoefte aan nieuwe productie en grondstoffen verminderd. Ook is het delen van voertuigen als auto’s of scooters een efficiënte bijdrage aan de circulaire economie.
Week van de Circulaire Economie
Bij SAMEEN zijn we veel bezig met de circulaire economie. Zo heeft een jong talent van SAMEEN de Vereniging Circulair Friesland dit voorjaar ondersteund bij het organiseren van ‘de week van de circulaire economie 2023′.
Het doel van deze week is om circulaire organisaties bij elkaar te brengen en zo de circulaire economie te promoten en bevorderen. In Friesland zet de VCF zich hiervoor in, speciaal tijdens deze week. De ambitie van VCF is om Fryslan in 2025 één van de meest circulaire regio’s van Europa te maken. SAMEEN is blij om hieraan te mogen meewerken!
Heeft jouw organisatie een duurzaam project deze zomer? Neem dan contact met ons op!