Duurzaamheid is een thema dat steeds actueler en belangrijker wordt in het bedrijfsleven. Soms gaat het hierbij over vrijwillige inspanningen tot verduurzaming, maar er verschijnen ook verplichtingen waar bedrijven aan moeten voldoen. Eén hiervan is de CSRD-richtlijn.
Wat is de CSRD?
CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive. Deze richtlijn is voortgekomen uit de Green Deal van de Europese Unie. Het is daarmee de opvolger van de de bestaande richtlijn rondom duurzaamheidsverslaglegging: de Non-Financial Reporting Directive (NFRD). De CSRD moet ervoor zorgen dat grote bedrijven correct verslag geven over onderwerpen die betrekking hebben op mens en milieu. Het doel hiervan is om de transparantie van bedrijven omtrent duurzaamheid te verhogen. Er zal meer duurzaamheidsinformatie openbaar worden gemaakt voor het publiek. Deze informatie zal daarbij uitgebreider en duidelijker zijn dan de informatie die er nu is. Zo is het straks makkelijker voor klanten om de inzet voor duurzaamheid van verschillende organisaties te vergelijken.
De CSRD bevat dus verschillende regels voor de rapportage van duurzaamheidsinspanningen. Daarnaast bevat de CSRD ook toelichtingsvereisten voor verschillende ESG punten. Opfrisser nodig over de ESG-rapportage? Check ons artikel hierover!
Voor wie? En vanaf wanneer?
Voor de CSRD-richtlijn moeten bedrijven allerlei data en informatie verzamelen, verwerken en publiceren. Dit kost veel tijd. Het is dus handig voor bedrijven om te weten wanneer deze richtlijn voor hen geldt. Hieronder staat een overzicht. Zo ben je als bedrijf goed voorbereid!
- 1 januari 2024: Grote bedrijven* die nu vallen onder de NFRD.
- 1 januari 2025: Grote bedrijven* die nu niet vallen onder de NFRD.
- 1 januari 2026: Beursgenoteerde mkb-bedrijven
* Een bedrijf valt hieronder als het voldoet aan tenminste twee van deze drie criteria: meer dan 250 medewerkers, meer dan 40 miljoen euro omzet per jaar, meer dan 20 miljoen euro op de balans.