Bedrijven kunnen op duurzaamheid op verschillende manieren toepassen in hun dagelijkse werkwijzen. Veel van deze mogelijkheden zijn ondertussen algemeen bekend. Denk bijvoorbeeld aan elektrische bedrijfsauto’s, herbruikbaar servies in op kantoor en het inzetten van duurzame energie. Een duurzame kans voor ondernemingen die tot nu toe minder bekend is, heet Asset Performance Management (APM). Wat is dat precies? We leggen het hier voor je uit!
Wat is APM?
Asset Performance Management draait om het meetbaar maken van de activiteit en prestaties van bedrijfsapparatuur. Het is hierbij de bedoeling dat er inzicht komt in elk specifiek stukje apparatuur dat wordt ingezet tijdens het productieproces van een bedrijf. Hiervoor wordt software ingezet die (automatische) testen uitvoert, of werkwijzen opstelt die worden uitgevoerd door personeel. Hieruit komt een dataset die vervolgens periodiek geanalyseerd wordt door de toegewezen persoon of personen binnen het bedrijf.
Wat levert APM op?
Maar wat levert die data nou op voor een bedrijf? APM heeft verschillende voordelen. Door de verzamelde data stuit je sneller op mankementen of onregelmatigheden in de activiteit en prestaties van bedrijfsapparatuur. Het is sneller duidelijk wanneer er een onderhoudsbeurt nodig is en kapotte onderdelen worden zo eerder gevonden. Dit leidt allemaal tot een verlengde levensduur van de apparatuur. Een bedrijf kan op deze manier veel kosten besparen; een kleine reparatie kost vaak namelijk een stuk minder geld dan de aanschaf van compleet nieuwe apparatuur. Daarnaast verkleint dit voordeel ook nog eens de ecologische voetafdruk van je bedrijf.
Met Asset Performance Management kan je ook opsporen wanneer bedrijfsapparatuur aan staat, of in stand-by stand staat, terwijl het niet in gebruik is. Wanneer dit regelmatig het geval is, kunnen er efficiëntere beslissingen worden gemaakt in het productieproces. Zo voorkom je onnodig energieverbruik. Verder draagt APM niet alleen bij aan minder energieverspilling, maar kan het ook helpen om product- en voedselverspilling tegen te gaan. Als er uit de ingewonnen data naar voren komt dat er ergens tijdens een productieproces inefficiënt wordt omgegaan met materialen, kan dit direct aangepakt worden door het bedrijf. APM heeft dus vele voordelen en is een uitstekende manier om duurzame kansen voor jouw bedrijf te lokaliseren.