De effecten van klimaatverandering op het weer beginnen wereldwijd zichtbaar te worden, zo ook in Nederland. De gemiddelde temperatuur op aarde is in de afgelopen 130 jaar met 1,7 graden Celsius gestegen. Deze verandering heeft grote gevolgen voor het weer en de natuur in ons land, wat al veel schade heeft opgeleverd. In dit artikel stellen we daarom de vraag: slaat het weer op hol? Lees verder voor het antwoord!
Nederland wordt warmer
Het Nederlandse klimaat verandert. Met name de landelijke temperatuurstijging springt in het oog: de jaartemperatuur in De Bilt is sinds 1901 met ruim 2°C gestegen. Dit betekent warmere zomers met meer tropische dagen, terwijl winters korter en milder worden. Het aantal tropische dagen (temperaturen boven de 30°C) is in de afgelopen decennia gestegen van gemiddeld twee naar vijf dagen per jaar, terwijl het aantal ijsdagen afneemt van gemiddeld tien naar slechts zes per jaar.
Deze veranderingen hebben directe gevolgen. Hittegolven komen vaker voor, duren langer en zijn intenser. In de toekomst kan een temperatuur van boven 40°C in de zomer elk jaar normaal worden, terwijl dit in de afgelopen 130 jaar slechts één keer is gemeten in Nederland (2019). Dat brengt grote risico’s met zich mee. Denk aan gezondheidsproblemen voor kwetsbare groepen, maar ook luchtvervuiling. Warmer weer klinkt je misschien goed in de oren, maar het heeft dus grote gevolgen voor de samenleving.
Het weer wordt extremer
Naast de opwarming van het klimaat, wordt het weer in Nederland extremer. We krijgen vaker te maken met hevige neerslag, zware stormen en lange periodes van droogte. Dit komt doordat warmere lucht meer vocht kan vasthouden, wat leidt tot intensere stortbuien. Tegelijkertijd zorgt de toegenomen verdamping door warme lucht voor een grotere kans op droogte. Temperatuurschommelingen worden ook extremer. Zo kan het de ene dag vriezen en de andere dag 15 graden zijn, wat enorm slecht is voor bijvoorbeeld de landbouw.
De impact van klimaatverandering: voorbeelden
In de afgelopen jaren laat het weer in Nederland al vaak de impact van klimaatverandering zien. De zomer van 2018 ging de boeken in als extreem droog, met grote gevolgen voor de landbouw en natuur. In de jaren erna waren er weer droge periodes in 2019 en 2020. In 2021 zorgden zware regenbuien voor overstromingen in Limburg, waarbij huizen werden verwoest. In 2022 was er dan weer een lange en hete zomer, met temperaturen die piekten rond de 39°C en droogte die waterstanden in rivieren tot gevaarlijk lage niveaus bracht.
Deze voorbeelden maken duidelijk dat klimaatverandering geen toekomstscenario meer is, maar dat het nu al grote impact heeft op het leven op aarde.
Dus, slaat het weer op hol?
Ja, dat zou je wel kunnen zeggen. In de afgelopen jaren zien we steeds meer weersextremen en worden er allerlei weerrecords gebroken. De komende jaren zal dit alleen nog maar extremer worden, omdat de temperatuur op aarde verder zal stijgen. Het is enorm belangrijk dat we deze stijging zo snel mogelijk vertragen en stoppen. Daarom is het enorm belangrijk om actie te ondernemen tegen klimaatverandering, door je levensstijl aan te passen en je CO2 voetafdruk te verkleinen! Check onze andere blogs voor tips hoe je dit kan doen.