In Nederland zijn bedrijven steeds actiever bezig met verduurzaming. Uit onderzoek van het CBS (oktober 2023) blijkt dat ruim 82% van de bedrijven al maatregelen heeft genomen om hun bedrijfsvoering duurzamer te maken, waarbij bijna een kwart (23%) zich specifiek richt op energiegerelateerde maatregelen. Maar wat zijn de verplichtingen waar bedrijven mee te maken krijgen? In dit artikel zetten we de belangrijkste op een rij!
De energiebesparingsplicht
De energiebesparingsplicht komt voort uit het Activiteitenbesluit milieubeheer, het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas per jaar verbruiken, zijn wettelijk verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen.
De Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing (EML) bevatten een overzicht van energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. De EML bestaat uit drie categorieën: gebouwen, faciliteiten en processen. Ondernemers bepalen op basis van hun type bedrijf welke maatregelen ze zullen uitvoeren. Door genoeg maatregelen van de EML uit te voeren, voldoen bedrijven aan de energiebesparingsplicht.
Informatieplicht energiebesparing
Bedrijven met een energieverbruik boven de eerdergenoemde grens van 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas, hebben naast de energiebesparingsplicht ook een informatieplicht. Dit houdt in dat bedrijven iedere vier jaar moeten rapporteren welke energiebesparende maatregelen zij hebben uitgevoerd en welke nog op de planning staan. Deze rapportages zijn verplicht en helpen de overheid de voortgang van de verduurzaming van deze bedrijven te monitoren.
Onderzoeksplicht energiebesparingsplicht
Voor grote energieverbruikers, die jaarlijks meer dan 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m³ aardgas verbruiken, geldt de onderzoeksplicht energiebesparing. Naast het uitvoeren van erkende maatregelen, moeten deze bedrijven onderzoeken welke extra maatregelen mogelijk zijn om hun energieverbruik en CO2-uitstoot verder te verminderen. Op deze manier worden bedrijven gestimuleerd om verder te kijken dan voordehandliggende verduurzamingsmogelijkheden.
Energielabel C voor kantoren
Sinds 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen van meer dan 100 m² minimaal een energielabel C hebben. Dit label geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is, waarbij A het meest energiezuinig is en G het minst. Kantoren die niet voldoen aan deze eis mogen sinds 2023 niet meer worden gebruikt, tenzij ze zijn vrijgesteld van deze verplichting. Op deze manier wordt elk gebouw in Nederland een stukje duurzamer!
EED-auditplicht
Grote ondernemingen met meer dan 250 werknemers of een jaaromzet van minimaal 50 miljoen euro, zijn verplicht om een EED-audit (Energy Efficiency Directive) uit te voeren. Deze audit moet elke vier jaar worden uitgevoerd en geeft inzicht in het energieverbruik van de organisatie. Middelgrote en kleine bedrijven (MKB) vallen niet onder deze verplichting.
Rapportage Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM)
Vanaf 1 juli 2024 zijn bedrijven met honderd of meer werknemers verplicht jaarlijks te rapporteren over hun zakelijke verkeer en woon-werkverkeer. Dit helpt de overheid om de CO2-uitstoot van werkgerelateerd vervoer te monitoren. De eerste rapportage over 2024 moet uiterlijk op 30 juni 2025 worden ingediend.
Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)
De Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht bedrijven om te rapporteren over hun impact op het milieu en de samenleving. Voor grote bedrijven geldt deze verplichting al vanaf 2024, terwijl middelgrote beursgenoteerde bedrijven vanaf 2026 deze rapportage moeten aanleveren. De CSRD is dus een internationaal erkend rapport en is zo een kans voor bedrijven om duurzaamheid in hun merk op te nemen, waardoor hun reputatie verbetert. Check ook ons eerdere artikel over de CSRD richtlijn!
Ondersteuning voor ondernemers
Voor ondernemers die niet zeker weten waar te beginnen, biedt de overheid verschillende hulpmiddelen. Zo kunnen mkb-bedrijven bijvoorbeeld energieadviseurs aanvragen en laat de online DEB Quickscan je snel zien waar je kunt verduurzamen als bedrijf. Op deze manier krijgen bedrijven inzicht in hun energiebesparingsmogelijkheden en kunnen ze voldoen aan de geldende wet- en regelgeving.
Kan jouw bedrijf hulp gebruiken bij een van deze verplichtingen? Moet je onderzoek uitvoeren voor een duurzaamheidsrapport? Wij staan voor je klaar! Neem contact met ons op via onderstaande knop!