Provincie Drenthe wil maatschappelijk vastgoed in de provincie gaan verduurzamen, om zo bij te dragen aan de gestelde klimaatdoelen van het Rijk. De afgelopen tijd heeft jong talent van SAMEEN, Coen Timte, de provincie ondersteund in de voortgang van dit proces. Hij vertelt er graag zelf over:
Werkzaamheden
“Van maart tot en met juni heb ik me beziggehouden met het inventariseren van de voortgang van de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed in de provincie Drenthe. Dit project kwam voort uit een adviestraject dat door de provincie was gestart. Het doel hiervan was om inzicht te krijgen in de maatregelen die genomen zijn na het uitgeven van adviesrapporten voor verduurzaming aan verschillende instanties.
Mijn taak was om alle instanties die een adviesrapport hadden ontvangen te benaderen en telefonisch te interviewen. In totaal heb ik ongeveer zestig instanties gesproken, variërend van dorpshuizen en culturele instellingen tot grote zorggroepen. Deze verscheidenheid aan contacten zorgde ervoor dat ik veel verschillende mensen met uiteenlopende ervaringen en opvattingen over het verduurzamingstraject kon spreken. Het was bijzonder om te zien hoe wisselend de reacties waren. Sommige instanties hadden al grote stappen gezet en konden gedetailleerd vertellen over de duurzame maatregelen die zij hadden doorgevoerd. Andere instanties waren nog in de beginfase en stuitten op allerlei obstakels. Dit zorgde voor een rijkdom aan informatie die erg belangrijk was voor mijn eindrapportage.”
Eindproduct
“Het eindproduct van dit project was een uitgebreid rapport waarin de voortgang van de verduurzaming per instantie gedetailleerd werd beschreven. Dit rapport werd ondersteund door tabellen die geordend waren op kleur, waardoor de informatie overzichtelijk en toegankelijk was. De tabellen maakten het eenvoudig om in één oogopslag te zien welke instanties goed op weg waren en welke nog extra ondersteuning nodig hadden. Al met al was het een erg leuke opdracht. Het was erg interessant en leerzaam om de voortgang van de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed in kaart te brengen en zo een bijdrage te leveren aan een duurzamer Drenthe!”
Wat vond je het waardevolst aan het project?
“Een belangrijk aspect van dit project waren de vergaderingen op het provinciehuis met mijn opdrachtgever Ugo. Deze ontmoetingen waren cruciaal om de voortgang van het project te bespreken en om feedback te krijgen. Ugo gaf me veel vrijheid om mijn eigen aanpak te kiezen en eventuele toevoegingen aan de werkzaamheden voor te stellen. Dit gaf me de ruimte om creatief te zijn en ervoor te zorgen dat het project goed aansloot bij de behoeften van de provincie. Het werken op het provinciehuis was een leerzame ervaring. Zo gaf het me inzicht in de dynamiek en de werkcultuur van een overheidsinstelling. De samenwerking met Ugo en andere collega’s was zeer waardevol en hielp me om het project tot een succes te maken.”