Waterstof. Het lichtste en meest voorkomende element in het heelal. En ook nog eens duurzaam! Waterstof is een schoon en efficiënt energie-alternatief die onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen kan verminderen. In dit artikel nemen we je mee in deze revolutionaire technologie.
Wat is waterstof?
Waterstof wordt geproduceerd door elektrolyse, waarbij water wordt gesplitst in zuurstof en waterstof met behulp van elektriciteit. De belangrijkste voorwaarde om waterstof ‘groen’ te kunnen noemen is dat het geproduceerd wordt met hernieuwbare elektriciteit. Waterstof is niet een bron van energie, maar een energiedrager. Dit betekent dat het een stof is waarin energie is opgeslagen, die vrijkomt bij (duurzame) verbranding. Op deze manier kan het voor diverse doeleinden worden gebruikt.
Voordelen van waterstof
Een van de grote voordelen van waterstof is de veelzijdigheid ervan als energiedrager. Het kan worden ingezet voor brandstofcellen in voertuigen, wat emissievrij rijden mogelijk maakt. Bovendien kan waterstof dienen als alternatief voor hernieuwbare energie, aangezien andere hernieuwbare bronnen zoals zonne- en windenergie niet constant beschikbaar zijn. Hiernaast is (groene) waterstof ook geschikt voor langdurige opslag en kan het makkelijk worden getransporteerd, zonder gebruik te maken van het elektriciteitsnetwerk. Op deze manier biedt waterstof een veelbelovend alternatief voor vervuilende energiedragers.
Uitdagingen
Hoewel de voordelen duidelijk zijn, staan er nog grote uitdagingen tussen waterstof en grootschalige acceptatie en gebruik. De productie ervan is momenteel kostbaar en vereist geavanceerde technologieën. Er kan nog veel worden geleerd op het gebied van waterstofproductie, aangezien er nog veel energie verloren gaat. Daarnaast is er behoefte aan uitgebreide infrastructuur voor distributie en opslag. Door deze factoren is de energiemarkt nog niet gericht op investeringen in waterstof, in ieder geval niet op grote schaal.
Ondanks deze obstakels wint waterstof snel terrein in de transitie naar duurzame energie. Steeds meer overheden en bedrijven onderzoeken de innovaties die deze energiedrager met zich meebrengt. Zo heeft provincie Drenthe dit jaar onderzoek gedaan naar waterstof in de regio, met hulp van jong talent van SAMEEN. Meer weten hierover? Check onze LinkedIn post hier!