El Niño. Wel eens van gehoord? Misschien in je Spaanse les? Vertaald betekent El Niño ‘het kleine jongetje’. Maar vandaag gaan we kijken naar de andere betekenis van dit woord, die helemaal niet zo klein is. El Niño is namelijk ook een gigantisch weerverschijnsel dat impact heeft op de hele wereld. Deze impact wordt door klimaatverandering versterkt. We nemen je mee op een informatief tripje over het weer, ready?
Wat is El Niño?
In eerste instantie heeft El Niño niks met klimaatverandering te maken. El Niño is een natuurverschijnsel in de Grote Oceaan dat één keer in elke drie tot zeven jaar voorkomt. Normaal gesproken duwt de wind boven de oceaan warm water naar het westen, richting Zuidoost Azië. Maar eens in de zoveel jaar zwakt de wind af en is het water overal in de oceaan warmer: El Niño. Dit verschijnsel begint bij de kust van Zuid-Amerika en heeft grote gevolgen op het weer overal op aarde.
La Niña (het meisje) is het tegenovergestelde van El Niño. In dit geval waait de wind harder, komt er meer warm water naar Azië en koud water naar Amerika. Hierdoor is de gemiddelde oceaantemperatuur lager. Uiteindelijk heeft La Niña een verkoelend effect op de aarde, in tegenstelling tot El Niño, wat de gemiddelde temperatuur flink verhoogt. De afgelopen jaren hebben we veel te maken gehad met La Niña, maar het oceaanwater voor de kust van Zuid-Amerika is weer langzaam aan het opwarmen. El Niño slaapt dus nog, maar wordt elk moment wakker.
De gevolgen van El Niño
El Niño heeft wereldwijd een grote impact. Hieronder hebben we belangrijkste gevolgen op een rijtje gezet:
- Extreme weersomstandigheden: door El Niño komt extreem weer zoals hittegolven, overstromingen en stormen vaker voor.
- De aarde wordt gemiddeld gezien veel warmer en droger.
- Minder orkanen boven de Atlantische Oceaan, meer boven de Grote Oceaan.
- Natte omstandigheden in Latijns Amerika, Californië en de Andes, wat vaak leidt tot overstromingen.
- Droogte in Zuidoost-Azie en Australie.
- Massale koraalsterfte in de Grote Oceaan omdat het water zo warm is.
El Niño en klimaatverandering
El Niño heeft een verwarmend effect op de aarde, wat wordt versterkt door klimaatverandering. Door zo’n versterkte El Niño komt extreem weer vaker voor in nog extremere vormen, zoals zwaardere stormen en langere droogtes. De laatste heftige El Niño (in 2016) was het warmste jaar ooit, maar de afgelopen ‘verkoelende’ La Niña jaren staan ook in de top 10 van warmste jaren ooit. Toeval?
Waarschijnlijk worden de komende jaren dus erg warm en vol extreem weer. Hierin zien we op grote schaal de impact van klimaatverandering, met negatieve gevolgen voor veel mensen. El Niño laat ons zien wat er gaat gebeuren als we de klimaatcrisis niet oplossen. Een wake-up call, om samen klimaatverandering aan te pakken. Doe je mee?