Gaat AI ons helpen in de strijd tegen klimaatverandering, of is het een nieuwe vervuiler waarmee we moeten dealen?
AI is tegenwoordig overal te vinden; van Chat GPT tot AI-gegenereerde plaatjes, “artificiële intelligentie” is helemaal hot. De mogelijkheden van AI zijn enorm, ook op het gebied van duurzaamheid. Het gebruik van AI heeft echter ook nadelen, zoals het grote energieverbruik van de datacentra waar AI’s getraind worden. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van AI en duurzaamheid.
De duurzame potentie van AI
Naast het schrijven van teksten of het genereren van mooie plaatjes kan AI ook bijdragen aan duurzaamheid. Hieronder hebben we de belangrijkste toepassingen voor je verzameld:
- Elektrische zelfrijdende auto’s: Tesla’s zelfrijdende auto’s zijn pas de eerste modellen in deze ontwikkeling. Autonome auto’s gestuurd door AI zullen steeds vaker voorkomen op de weg. Dit is duurzaam aangezien AI auto’s efficiënter maakt in brandstofgebruik, maar ook in het kiezen van de beste route. Combineer elektrische AI-gestuurde auto’s met een deelsysteem (zoals Greenwheels) en je bent helemaal duurzaam bezig.
- Dataverwerking en analyse: Datasets op het gebied van klimaatonderzoek zijn vaak enorm en kosten veel tijd om te verzamelen, analyseren en uiteindelijk te implementeren in beleid. AI kan datasets op het gebied van klimaat sneller verwerken en analyseren dan mensen, wat leidt tot snellere en beter geïnformeerde beslissingen op het gebied van groen beleid. Ook komt de dataverwerking van AI van pas in het voorspellen en monitoren van extreme weersomstandigheden.
- Het efficiënter maken van productie- en logistieke processen: AI maakt snel ingewikkelde berekeningen, zodat processen gemakkelijk kunnen worden verduurzaamd. Stel, je wilt de energiebronnen van je bedrijf in kaart brengen om te kijken welke structuur het meest energie-efficiënt is; AI doet dit binnen een handomdraai! Of denk aan boeren die willen weten hoe ze hun grond optimaal kunnen benutten om een zo groot mogelijke oogst binnen te halen. AI kan het voor hen berekenen! Zo gebruiken pinda boeren in India AI om hun zaai- en oogstproces zo efficiënt mogelijk te laten lopen. Dit resulteerde in 30% stijging van de uiteindelijke oogst!
- Urban design: AI kan helpen in het verduurzamen van steden. Zo bootst het eenvoudig geavanceerde architectuurmodellen na, waarmee bijvoorbeeld wordt getest hoe je een stad bestand maakt tegen de hitte en ventilatie stimuleert.
De nadelen van AI
AI kan dus op verschillende manieren worden ingezet om klimaatverandering tegen te gaan, maar wat zijn de nadelen hiervan? De grootste keerzijde is het energieverbruik van datacenters. Voor het trainen van één AI is namelijk heel veel data nodig. Voor het trainen van een algoritme om bijvoorbeeld een afbeelding van een kat te herkennen, moet het miljoenen kattenplaatjes verwerken. Dat kost natuurlijk veel energie. Zo stoot de training van één groot AI algoritme gericht op tekst 300.000 kg CO2 uit. Dit staat gelijk aan de productie en vijf keer de emissie van een gemiddelde auto in de VS. Aangezien het internet 24/7 aanstaat en er constant nieuwe data bijkomt, heeft AI ook na de training data nodig. Er zijn datacentra die net zoveel energie gebruiken als een kleine stad!
Daarnaast zijn er zorgen over de ethische implicaties van AI, met name op het gebied van privacy en beveiliging. AI-systemen verzamelen en analyseren grote hoeveelheden gegevens, wat kan leiden tot inbreuk op de privacy. Daarom is het belangrijk dat er veilig wordt omgegaan met al die bergen aan data.
Conclusie
AI kan dus zowel positieve als negatieve gevolgen hebben voor duurzaamheid. Het heeft potentie om bij te dragen aan verschillende klimaatoplossingen en kan worden gebruikt als een tool om problemen te tackelen. Dit moet alleen wel efficiënt en bewust worden gedaan. Op dit moment kost het trainen en gebruiken van AI namelijk erg veel energie, wat niet gunstig is voor het klimaat.
*Deze tekst is niet geschreven door AI, maar door een mens.