Deze keer in Project Uitgelicht: Energie neutrale bedrijventerreinen. Ons jonge talent Job Langelaan maakt voor dit project onderdeel uit van een team dat de energietransitie op Drentse bedrijventerreinen wil versnellen, en hij vertelt er graag meer over:
“Het programma heeft als doel de energietransitie te versnellen op de Drentse bedrijventerreinen, zodat deze op termijn energieneutraal kunnen functioneren. Dit doel kan worden gerealiseerd via energiebesparing en opwekking. Het projectteam EBD35 ontwikkelt via vier pilot projecten een aanpak om ondernemers vraaggericht te ondersteunen bij het energieneutraal maken van hun bedrijventerreinen.
Mijn taak binnen het projectteam EBD35 zou in eerste instantie bestaan uit twee delen. Voor een deel van mijn tijd zou ik (technische) hand-en-spandiensten verrichten bij de vier pilot projecten. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen denken aan het uitvoeren van data analyses bij een zonnepanelen installatie. Voor een ander deel van mijn tijd zou ik een onderzoek uitvoeren naar de brandrisico’s van zonnepanelen op bedrijfsdaken en de daaraan gekoppelde verzekeringsproblematiek. Helaas hebben de vier pilot projecten door corona vertraging opgelopen, waardoor ik op dit gebied (nog) niet aan de slag geweest ben. Aan de andere kant heeft me dit weer iets heel tofs opgeleverd; ik had namelijk het afgelopen half jaar ineens genoeg tijd om uitgebreid onderzoek te doen naar de brandrisico’s van zonnepanelen op bedrijfsdaken en de daaraan gekoppelde verzekeringsproblematiek. Een erg actueel en relevant onderwerp in de zonne-energie sector!
Het projectteam en ik hebben besloten het onderzoek op te splitsen in twee delen: een vooronderzoek en een vervolgonderzoek. Het vooronderzoek bestaat uit een literatuuronderzoek en staat op het punt om gepubliceerd te worden. Het vervolgonderzoek zal een adviesrapport worden, waarvoor informatie voornamelijk vergaard zal worden door middel van diepte-interviews. Met deze onderzoeken kan de provincie Drenthe beoordelen welke acties ondernomen kunnen worden om te zorgen dat zonne-energie kan (blijven) bijdragen aan de duurzame energietransitie van bedrijventerreinen. Dit alles vereist aardig wat online logistiek, maar dit verloopt eigenlijk uitstekend. Toen ik me in maart 2021 aansloot bij het projectteam, waren de coronamaatregelen natuurlijk al lange tijd bezig. Hierdoor was het projectteam al gewend aan de online manier van werken. In de wekelijkse online meetings was het voor mij daarom niet moeilijk om snel mijn draai te vinden. Zoals ik eerder aangaf, heeft corona er wel voor gezorgd dat een deel van mijn werkzaamheden weg viel. Hier is echter erg goed op geanticipeerd door zowel provincie Drenthe als SAMEEN en ik ben blij met de rol die ik nu mag vervullen binnen het projectteam. In de wekelijkse online meetings hou ik het projectteam up-to-date over de voortgang van mijn onderzoek en kan ik met ze sparren over verdere invulling van het onderzoek.
Gedurende de uitvoering van het onderzoek ben ik erachter gekomen hoe ongelofelijk actueel en relevant het onderwerp van mijn onderzoek is. Via het projectteam heb ik het afgelopen half jaar (te)veel voorbeelden gekregen waarbij bedrijven in de clinch liggen met de verzekeraar als het gaat om de brandrisico’s van zonnepanelen op bedrijfsdaken. Dat ik hier door middel van mijn onderzoek oplossingen voor kan bieden, is alleen maar erg tof! De brandrisico’s van zonnepanelen op bedrijfsdaken en de daaraan gekoppelde verzekeringsproblematiek beperkt zich niet alleen tot de provincie Drenthe. Het is namelijk een nationaal probleem. Dit bracht me laatst op een provinciaal kennisnetwerk Energietransitie Bedrijven in Utrecht. Hier heb ik een presentatie gegeven over mijn onderzoek aan vertegenwoordigers van projectteams uit andere provincies. Daarnaast heb ik deze week mijn onderzoek mogen presenteren in het provinciehuis van Drenthe voor onder andere Tjisse Stelpstra. Ook tijdens de uitvoering van mijn vervolgonderzoek zal ik veel in contact staan met ondernemers, brancheverenigingen voor zonnepanelen en verzekeringsmaatschappijen. Dit menselijke contact en de relevantie van het onderzoek maken mijn werkzaamheden erg tof!”