Bij een duurzame onderneming horen natuurlijk ook collega’s met duurzame gewoontes. Daarom doen veel van onze collega’s deze maand aan de Vegan Challenge, waarbij ze de hele maand januari enkel veganistische gerechten eten; zonder dierlijke producten dus. Een van deze collega’s is Ryannah, die vol enthousiasme aan de challenge begon en geregeld foto’s deelt van haar gerechten waarvan het water je in de mond loopt. In deze blog vertelt ze je graag over haar ervaringen met de Vegan Challenge en deelt ze een receptje om zelf op een wel heel lekkere manier ook eens vegan te eten.
Waarom doe je mee aan de Vegan Challenge?
Ik eet normaliter eigenlijk van alles (dus ook dierlijke producten), maar ik vind het wel belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan. Ik streef er daardoor in mijn ‘normale’ maanden naar om zo’n 70% plantaardig te eten en 30% dierlijk. Vorig jaar heb ik ook meegedaan aan de Vegan Challenge en toen zag dit normale eetpatroon er heel anders uit (meer richting 50-50). Het heeft mij vorig jaar dus echt aan het denken gezet en heeft mijn normale eetpatroon zowel diervriendelijker als duurzamer gemaakt. Maar om toch weer uitgedaagd te worden naar een nog plantaardiger leven leek het me ook leuk om dit jaar weer mee te doen.
Wat heb je tot nu toe zoal gegeten? En wat vond je je allerlekkerste creatie?
Van alles. Van curry tot AVG tot risotto. Ik vind koken heel leuk om te doen en ik houd er ook van om gevarieerd te eten. De risotto vond ik zelf het meest geslaagde gerecht omdat ik voor deze challenge het idee had dat in een risotto echt wel kaas moet. Dankzij deze challenge ben ik nu tot de conclusie gekomen dat het ook volledig diervrij kan en dat dat ook nog eens heel lekker is!
Zie jij uitdagingen in het vegan koken? En hoe ga je daarmee om?
Ja vegan koken is uitdagend voor non-vegans. Ik vind zelf het vlees vervangen niet moeilijk. De moeilijkheid zit hem voor mij juist in zuivel en ei. Vaak zitten er in vegetarische gerechten nog steeds super veel dierlijke producten en deze gewoon weglaten maakt een gerecht super saai en smakeloos. Mij hielp het heel erg om echt op vegan recepten te zoeken, omdat deze van zichzelf super smakelijk zijn en in de meeste gevallen ook heel creatief omgaan met het wegvallen van dierlijke producten.
Wat zijn jouw tips en tops voor een vegan dieet?
Mijn tip is om vooral klein te beginnen en veel te experimenteren. Zie je in de winkel een producten wat vegan is en je niet kent? Probeer het! Op dit moment worden er super veel nieuwe veganistische producten gelanceerd in de supermarkten, dus voor ieders smaak is er wat wils. Ook is het heel leuk om veganistische Instagram accounts te volgen zoals huh_is_this_vegan of bonusvegan. Deze accounts laten zien wat er allemaal in de supermarkten (in de bonus) te koop is.
Heb je een lekker recept dat de beginnende vegan echt eens moet proberen?
Ja natuurlijk! Het onderstaande recept van vegetus vind ik een van de lekkerste en makkelijkste brownies ooit! En je kunt er zelf natuurlijk nog altijd extra noten of (vegan) chocolade in doen.
Ingrediënten
- 300 gram suiker
- 120 ml plantaardige olie
- 240 ml plantaardige melk
- 2 theelepels vanille extract (of 1 zakje vanillesuiker)
- 320 gram pure chocola
- 160 gram (2/3 kop) tarwebloem
- 2 eetlepels cacaopoeder
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een rechthoekige ovenschaal of bakvorm van 24 bij 15 cm met bakpapier.
Meng in een kom de suiker, olie, melk en het vanille extract tot de suiker zo veel mogelijk opgelost is. Smelt ondertussen de chocola in een pannetje op heel laag vuur of au bain marie. Doe nu de gesmolten chocola, bloem en cacaopoeder bij het suikermengsel en roer tot een glad beslag. Doe dit snel, zodat de chocola niet kan stollen.
Giet het beslag in de met bakpapier beklede vorm. Zet de vorm in de oven en bak 25 minuten. Het beslag is dan nog niet helemaal gestold, maar dat is goed, want dan blijven ze lekker smeuïg. Laat de brownies helemaal afkoelen en zet ze afgedekt een aantal uur weg (liefst tot de volgende dag) tot ze lekker smeuïg en niet meer kruimelig zijn. Haal ze dan uit de vorm, pel het bakpapier eraf en snij de brownies in 16 vierkante blokjes.
Eet smakelijk!