Mienskip is een Friese organisatie die zich inzet om natuurgebieden beter met elkaar en met het omliggende agrarische gebied te verbinden. Toen ze ontdekten dat bijna alle schapenwol de verbrandingsoven ingaat, kwamen ze in actie. Wat ging er mis? Met deze vraag is Mienskip naar SAMEEN gestapt.
Chiel, één van de getalenteerde medewerkers van SAMEEN, heeft onderzoek gedaan naar de grootte van het probleem, lopende initiatieven binnen de sector, en mogelijke opties voor verbetering van de situatie.
Uit dit onderzoek bleek dat wol van Nederlandse schapen van lage kwaliteit is. Nederlandse schapen worden namelijk gefokt voor de vleesproductie. Hierdoor is de wol niet geschikt voor verwerking tot kleding of garen, dit zou ruw en kriebelig worden. Thomas is op zoek gegaan naar andere mogelijkheden om het wol in te zetten. Dit resulteerde in twee mogelijkheden: isolatiemateriaal en plantenvoeding.
Schapenwol als isolatiemateriaal is vergelijkbaar met glaswol of steenwol, alleen is het compleet veilig om aan te raken en in te ademen én het reguleert de luchtvochtigheid. Dit klinkt ideaal, vind je niet? Toch wordt schapenwol tot nu toe maar heel weinig als isolatiemateriaal gebruikt. Thomas vroeg zich af hoe dat kwam en ging op onderzoek uit. Hij kwam al snel tot de ontdekking dat schapenwol niet het label ‘duurzaam’ heeft. Door het landgebruik en de stikstofuitstoot van de schapen wordt de wol als een milieuschadelijk product gezien. Dit zou juist zijn als de schapen voor hun wol gefokt worden, maar het tegendeel is waar. Aangezien de schapen sowieso gehouden worden is schapenwol een afvalstof. Het gebruik daarvan zou dus juist erg duurzaam zijn.
De tweede duurzame optie is plantenvoeding. Overgebleven vezels van het spinproces, in combinatie met de vetten die vrijkomen bij het schoonmaken van de wol, zijn voor veel plantensoorten een ideale voeding. Momenteel wordt voor dit soort hydrokorrels, afval van de kledingindustrie gebruikt. Het is super tof dat er afval wordt gebruikt om hydrokorrels te maken. Kijkend naar het vervoer zou het gebruik van Nederlands schapenwol nog duurzamer zijn.
De twee grote problemen van de wolindustrie in Nederland zijn de kwaliteit van de wol en de classificering als niet-duurzaam product. Aan één van deze twee problemen kunnen we op korte termijn iets doen en dat is dan ook het doel van dit project project. Chiel is enthousiast over deze unieke kans om de sector te leren kennen en tegelijkertijd een verschil te kunnen maken.