Leanne is projectleider bij het project: Smart Grid. Wat dit precies inhoudt en wat haar werkzaamheden daarbij zijn, vertelt ze jou hieronder. Lees dus snel verder!
Kun je vertellen wat het Smart Grid project precies inhoudt?
Een Smart Grid zorgt er, dankzij monitoring en meet- en regelsystemen, voor dat een energienet in balans blijft. Ook nu we steeds verder willen overstappen naar duurzame energie. Als de zon bijvoorbeeld hard schijnt, zou een Smart Grid kunnen regelen dat alle elektrische auto’s worden opgeladen. Bij een schaarste aan zon zouden we juist de accu’s van de elektrische auto’s leeg kunnen halen. Daarnaast onderzoeken we ook andere opslagmethodes. Op deze manier kunnen we meer duurzame energie opwekken en zijn we minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Voor het Smart Grid project ontwikkelen we pilots, bekijken we mogelijkheden en werken we zo langzaam toe naar een Smart Grid voor Gemeente Ooststellingwerf. Met een Smart Grid kan de gemeente inzicht krijgen in hoeveel energie er in het algemeen verbruikt wordt.
Het ultieme doel van Gemeente Ooststellingwerf is in 2030 CO2neutraal zijn. Een Smart Grid is een manier om daar te komen.
Wat zijn jullie werkzaamheden op dit project? Wat moeten jullie doen en hoe voeren jullie dit uit?
Samen met twee andere jonge talenten, Rein en Wilko, berekenen en denken we uit hoe een Smart Grid er technisch en juridisch uit kan zien. Hierbij hebben we veel hulp gehad van Hans Koenders, een oud RvA lid. Daarnaast brengen we in januari alle betrokken en geïnteresseerde partijen samen om een pilot te ontwikkelen. Overigens werken wij nauw samen met Neroa, een bedrijf dat helpt met de Smart Grid ontwikkeling.
Wat maakt dit project zo leuk?
Het leuke aan het project is dat wij echt bijdragen aan een investering in de toekomst.
Naam:
Leanne Gijsbertse
Leeftijd:
23 jaar
Functie:
Projectleider