Kijk eens om je heen. Hoeveel verschillende soorten plastic zie je? Waarschijnlijk een heleboel. Plastic is namelijk een verzamelnaam (voor een heterogene groep polymeren die verschillen qua chemische en fysische eigenschappen, waaronder vorm, kleur, grootte en chemische samenstelling). Dat er zoveel verschillende soorten plastic zijn, maakt het moeilijker om te recyclen.
In steeds meer gemeenten hoort plastic in de grijze container. Zo ook in Groningen. Maar waarom eigenlijk? Zijn we juist niet bezig al het afval te scheiden en te recyclen? Uit onderzoek is gebleken dat de afvalscheidingsfabriek veel beter is in het scheiden van plastic dan dat wij zijn. In de fabriek wordt ongeveer 80% van de kunststoffen uit de rest van het afval gehaald.
Aangekomen bij het inzamelstation wordt de kwaliteit van het afval gecheckt. Alleen puur afval kan gerecycled worden. Veel plastic verpakkingen bevatten etiketten. Als een etiket bij het plastic afval terechtkomt, wordt dat vervuiling genoemd. Als er te veel vervuiling is, kan het plastic niet gerecycled worden en wordt het verbrand. Het proces wordt makkelijker als het plastic al zoveel mogelijk is gescheiden van de rest van het afval. Giet, schenk, knijp en schud jouw verpakkingen dus helemaal leeg.
Is de kwaliteit van het afval hoog genoeg? Dan wordt het naar het sorteercentrum gebracht. De eerste stap is om grote voorwerpen uit het afval te halen. Deze kunnen namelijk later in het proces voor storingen zorgen. Dan worden de metalen uit het afval gefilterd, waarna als laatste het plastic wordt gesorteerd. Eerst worden door middel van kleine schokken de lichte plastics geschift van de rest. Daarna gaat het afval door machines met optische sensoren, waar het afval wordt gescheiden op basis van onder andere de chemische samenstelling. Van het gesorteerde plastic wordt kunststofgranulaat gemaakt. Samen met restmateriaal uit productieprocessen kan dit als basis worden gebruikt voor nieuwe producten. De overgebleven producten worden geclassificeerd als restafval en verbrand.
Plastic recyclen is geen nieuw idee; iedereen weet dat het beter is om materialen te hergebruiken. Maar met alleen plastic recyclen gaan we de klimaatdoelstelling niet halen. Ben jij zoekende hoe je deel kan zijn van de oplossing in plaats van het probleem? Neem contact met ons op! Wij kunnen in verschillende vakgebieden verduurzamingsmaatregelen doorvoeren of plannen maken. Benieuwd naar de mogelijkheden? Accountmanager Bart gaat graag met jou in gesprek! Hij is te bereiken op +316 8196 8589 of via sales@sameen.nl.