In de zomer willen we de hitte graag buitenshuis houden. Hoewel airconditioning en ventilatoren kunnen helpen, verbruiken deze apparaten veel energie. Zonwering biedt een energiezuinige en duurzame manier om je huis of bedrijfspand koel te houden. Maar welke soorten zonwering zijn er eigenlijk? We zochten het voor je uit!
Buitenzonwering
Buitenzonwering is over het algemeen effectiever dan binnenzonwering, omdat het voorkomt dat de zonnestralen de ramen bereiken en het huis binnendringen. Enkele populaire opties voor buitenzonwering zijn:
- Zonneschermen: deze kunnen worden uitgeklapt om ramen of terrassen te beschaduwen;
- Luifels: deze bieden een vaste bescherming tegen de zon en kunnen ook decoratief zijn;
- Markiezen: traditionele en stijlvolle bescherming die vaak in oudere huizen wordt gebruikt;
- Screens: deze werken als verticale rolgordijnen en blokkeren de zonnestralen op een effectieve manier;
- Luiken: sluiten de ramen helemaal af en houden de warmte volledig buiten.
Voor wie een goedkopere oplossing zoekt, zijn er ook grote parasols of doeken. Deze kunnen vastgemaakt worden aan een schutting, muur, boom of paal en bieden flexibele schaduw. Met effectieve buitenzonwering kan je de temperatuur in je huis tot wel 10 graden verlagen!
Binnenzonwering: alternatieven voor binnen
Als buitenzonwering geen optie is, zijn er ook oplossingen voor binnen. Goede isolatie helpt sowieso om de kou in de winter en de warmte in de zomer buiten te houden. Binnenzonwering kan verder bestaan uit:
- Luxaflex: horizontale jaloezieën die het licht kunnen filteren en de warmte verminderen;
- Jaloezieën: beschikbaar in verschillende materialen en stijlen, bieden goede controle over licht en warmte;
- Gordijnen: dikke, gevoerde gordijnen kunnen veel zonlicht tegenhouden en helpen de ruimte koel te houden.
Tip van flip: door binnenzonwering overdag dicht te doen, kun je de binnentemperatuur aanzienlijk verlagen.
De natuurlijke omgeving gebruiken als zonwering
De natuur kan ook een belangrijke rol spelen in het koel houden van je huis. Zo kan je door de stenen in je tuin te vervangen met planten zorgen voor natuurlijke verkoeling. Ook bomen kunnen zonlicht blokkeren en zorgen voor schaduw. Hiernaast zijn planten als de klimop, die tegen de muur groeien en zonnestralen absorberen, een goede manier om de muren (en zo het huis) koel te houden. Bij het kiezen van klimop of ander gevelgroen is het wel belangrijk om het juiste type plant te kiezen om schade aan de gevel te voorkomen. Vraag hiervoor advies aan een tuinexpert voor de beste opties voor jouw situatie.
Met de juiste zonwering kun je genieten van een koeler huis in de zomer, zonder hoge energiekosten. Of je nu kiest voor buiten- of binnenzonwering, of gebruik maakt van natuurlijke schaduw of verkoeling, er zijn genoeg mogelijkheden om je huis op een duurzame manier koel te houden!
Is jouw organisatie bezig met het verduurzamen van je pand en kan je daar wel wat hulp mee gebruiken? Neem snel contact met ons op!