Tegenwoordig worden we bijna dagelijks geconfronteerd met de impact van onze keuzes op het milieu. Denk aan wat je eet, welk vervoer je kiest of welke producten je koopt. Maar wat bepaalt nou of en hoe iemand duurzame keuzes maakt? Wij zochten het uit!
Gedragsverandering en gewoontes
Een van de grootste uitdagingen bij het maken van duurzame keuzes is gedragsverandering. Veel van ons gedrag is gebaseerd op gewoontes, die vaak onbewust plaatsvinden. Gedragspsychologen wijzen erop dat het doorbreken van deze gewoontes moeilijk is, omdat mensen vaak kiezen voor gemak en voor de bekende weg. Iets duurzaams doen of kopen kost vaak meer moeite, tijd of geld, wat het natuurlijk moeilijker maakt om daadwerkelijk te doen.
Hoe kunnen we onszelf hiermee helpen? Psychologisch onderzoek laat zien dat stapsgewijze veranderingen effectiever zijn dan opeens met iets groots te beginnen of stoppen. Mensen raken zo minder snel overweldigd en zijn eerder geneigd vol te houden. Dus begin bijvoorbeeld met drie keer in de week vegetarisch eten, in plaats van meteen elke dag. Of zoek per product dat je vaak gebruikt een duurzame variant, niet allemaal tegelijk. Elke keer dat iets lukt, kan je dat enthousiasme en die motivatie gebruiken om een volgende stap te zetten.
Sociale druk
Een andere belangrijke factor is sociale beïnvloeding. Mensen zijn natuurlijk sociale wezens en hebben de neiging om het gedrag van anderen na te doen. Wanneer duurzame keuzes zoals recycling, het gebruik van herbruikbare producten of energiebesparing normaler worden, zullen mensen dit gedrag eerder overnemen. Maar sociale druk kan natuurlijk ook negatief werken. Als iemand het idee heeft dat hun omgeving weinig om duurzaamheid geeft, zal diegene ook minder geneigd zijn te verduurzamen. Hoe ga je dit tegen? Daag mensen in jouw omgeving uit om samen duurzame stappen te zetten. Zo kan je elkaar aanmoedigen en inspireren.
Duurzaamheid als kernwaarde
Je overtuiging op het gebied van duurzaamheid is misschien nog wel de meest bepalende factor. Als je het milieu hoog in het vaandel hebt staan, ben je automatisch meer met duurzaamheid bezig en zul je hier ook sneller iets voor willen opgeven. Om duurzaamheid als waarde en overtuiging te hebben, is het belangrijk dat je je bewust bent van de situatie, maar ook van de gevolgen van je keuzes. Wil je meer leren over duurzame onderwerpen? Check dan eens een van onze blogs via de onderstaande knop!