Als je weleens in een (grote) stad komt zul je vast niet opkijken van de vele bestelbussen en vrachtwagens die langsrijden. Elke dag rijden er namelijk honderden tot duizenden van dit soort voertuigen rond in verschillende steden in Nederland. Al die bedrijfsvoertuigen zorgen voor veel CO2-uitstoot in deze gebieden. Dit moet anders, vinden veel gemeenten. Om deze reden zijn zero-emissiezones in het leven geroepen.
Wat is een zero-emissiezone?
Een zero-emissiezone is een gebied waarin vervuilende bedrijfsvoertuigen, zoals bestelbussen of vrachtwagens, niet meer mogen rijden. Dit gaat een stapje verder dan een venstertijdengebied, een gebied waar bestelbussen en vrachtwagens tussen 05:00 en 12:00 moeten in- en uitrijden. In een venstertijdengebied is er nog steeds veel CO2-uitstoot, terwijl een zero-emmissiezone zorgt voor een drastische vermindering van deze uitstoot. Vervoersmiddelen die draaien op elektriciteit of waterstof worden in de zero-emmissiezones nog wel toegelaten. Ook bestelbussen en vrachtwagens met een emissieklasse van Euro 5 of hoger mogen de zones nog betreden.
Vanaf 1 januari 2025 mogen gemeenten deze zero-emissiezones aanwijzen. Het stadscentrum en de omliggende wijken worden sowieso opgenomen in zo’n zone. Gemeentes mogen zelf bepalen of zij een zero-emissiezone willen en wanneer deze dan in zal gaan. Rond de dertig gemeentes hebben hun plannen voor een zero-emissiezone al aangekondigd. Een aantal grote steden die meedoen zijn Amsterdam, Den Haag en Maastricht. Benieuwd of jouw gemeente hier ook tussen zit? Check het hier!
Hoe zit dat in Groningen?
Gemeente Groningen staat in ieder geval op het lijstje van deelnemende gemeenten. Vanaf 1 april 2025 wil zij een zero-emissiezone invoeren in de stad. Deze zone zal hetzelfde gebied als het venstertijdengebied bekleden en gelden binnen de Diepenring, Westerhaven en de Sledemennerbuurt. De gemeente zet zich nu al in om het aantal duurzame voorzieningen, zoals laadpalen voor elektrische voertuigen, te verhogen. Dit wordt gedaan om bedrijven te helpen overgaan naar de zero-emissiezone.
Zero-emissiezones verhogen de leefbaarheid in de stad. Er zal minder geluidsoverlast zijn en de luchtkwaliteit wordt beter. Deze zones zijn een grote stap richting een duurzamere wereld!