Deze keer in ‘Project Uitgelicht’ vertelt Ronan Drenth jullie over de werkzaamheden die hij en een team van andere collega’s van SAMEEN uitvoeren voor de gemeente Ooststellingwerf:
Voor de gemeente Ooststellingwerf voeren we een groot koepelproject uit m.b.t. de RREW subsidie. Dit is een subsidie vanuit het rijk waarmee gemeenten huurders en eigenaar-bewoners kunnen stimuleren om energie te besparen in hun woning. In totaal gaat het om een vijftal deelprojecten onder de naam “Thuisbesparen” en organiseren we 2 evenementen waar we met een leuk team van 5 collega’s aan werken.
Het project is nog in volle gang maar is een tijdje terug begonnen door aan alle huurders binnen de gemeente een waardebon t.w.v. € 40,- te sturen waarmee ze energiebesparende producten kunnen kopen. Voor veel mensen is dit echt een uitkomst. Om inwoners te helpen in het gebruik van de waardebon lopen we langs de deuren als ‘Thuisbesparen ambassadeurs’, mocht je toevallig in de gemeente wonen kijk dan dus niet vreemd op als er opeens gezellig een SAMEEN’er voor je deur staat!
Ook krijgen 500 tot 600 huishoudens binnen de gemeente de kans om een energiemonitoringssysteem aan te vragen. Met dit systeem krijgen bewoners real-time inzicht in hun energieverbruik. Een handige manier om erachter te komen hoe je je verbruik kunt verminderen. Voor huishoudens is dit niet de enige manier om erachter te komen waar ze energie kunnen besparen, gezinnen met kinderen kunnen meedoen aan de Junior Energiecoach. Kinderen tussen de 7 en 12 jaar oud kunnen hierbij op een speelse manier samen met hun gezin thuis kennis maken met energieverbruik en energiebesparing.
De waardebonnen en energiemonitoringssystemen richten zich vooral op huurders. Voor kopers zijn er echter ook projecten zoals bijvoorbeeld een collectieve inkoopactie van o.a. zonnepanelen en isolatie. Daarnaast worden er vrijwillige energiecoaches opgeleid en ingezet om inwoners te voorzien van advies op het gebied van energiebesparing.
Naast de uitvoerende projecten organiseren wij ook een ‘Thuisbesparen beurs’, waar eigenlijk alle projecten samenkomen, en een fietsroute langs duurzame gebouwen.
Door de grootte van het project werken we nauw samen met de opdrachtgever en is het contact erg goed. Het leuke aan het project voor mij is de diversiteit van het werk, het vele contact met (externe) partijen en het feit dat we uiteindelijk iets moois neerzetten waar de inwoners echt wat aan hebben. Dit is ook te merken. Niet alleen als we langs de deuren gaan reageren mensen erg positief, zelfs bij de wethouder is er een brief binnengekomen waarin waardering werd uitgesproken over de projecten. Al met al geeft het project veel voldoening!